Обикновено начинаещите цветари, купуват млади растения. Именно на такъв етап трябва да започне прищипването на петунията.

За да се развият страничните стебла, трябва да обрязвате, а още по-добре да прищипвате, върха на стеблото. Отстраненото парче на стеблото не трябва да бъде по-малко от 3-4 см. Ако отстраните само края, то израствайки на това тънко място, страничните стебла ще се пречупват от вятъра.

Ако направите прищипването на правилното място, ще осигурите стабилна основа на новите разклонения и така те ще бъдат устойчиви към механични повреди.

Прищипването се прави според растежа на страничните стебла. Това значи, че веднага след като те достигнат дължина от около 10-15 см прищипването може да се повтори.

Процедурата се повтаря, докато храстчето не стане пищно. Но имайте предвид и факта, че при постоянно скъсяване на стеблата и интензивен растеж на петунията, е необходимо подхранване. Ако не подхраните растението, то ще образува много нови стебла, които обаче ще останат тънички. От тях няма да видите обилен цъфтеж. Само при добри грижи и навременно поливане, може да извлечете пълния потенциал на растението.

И още един важен момент. Навреме отстранявайте всички увехнали цветове. Те отнемат твърде много сили от растението.