Само за последните два месеца със самоходната пръскачка PANTERA на световната фирма AMAZONE са напръскани близо 60 000 дка, собствени и на мнозина съседи и колеги на фамилия Златеви, създали преди 20 г. фирма Авгандира в с. Бяло поле, община Опан. Машината е голяма, производителна, икономична, надеждна- най-доброто каквото може да иска един земеделец.

PANTERA обработи, обяснява операторът на машината Тихомир Марков, огромен слънчогледов блок от 1600 дка, в който със скрост от 13 км/час вървя между редовете. През този ден целият блок беше изпръскан. Машината може да променя клирънса си т.е. просвета между нея и земята от 120 до 170 см. Има всички екстри и се управлява с удивителна лекота.

Това е най-голямата такава машина на AMAZONE у нас, с мощност 200 к.с. От 24 до 40 м е захватът й. Резервоарът за работния разтвор е 4 500 л и има допълнителен резервоар от 500 л чиста вода. Машината пълна е тежка 15 т, а празна 9,5 т. Така е измислена, че при трудни терени да не потъва и да не спира работата си. За всичко са помислили немските конструктори от голямата семейна компания, един от световните производители на обработващи машини и инвентар. Това е модел 4502 Н. В него са вложени всички модерни технологии за управление и стабилизиране на машината на терена, който при нас е твърде труден, а сега е и влажен.

Виж видео!

На самоходната пръскачка PANTERA е монтирана, коментира Златин Златев, управител на Авгандира, Super-l щангова опръскваща система. А върху работните рамена, които са като крила, са монтирани датчиците на Distance Control. Те постоянно измерват разстоянието до земната повърхност. Така крилата й са винаги хоризонтирани и са предпазени от удари. Пръскачката има и система за автоматично изключване на дюзите, чрез която се избягва припокриване на пръскането. Кабината е комфортна като купе на лека кола и има няколко екрана, с които се контролира цялата й дейност. Като я включиш на автоматичен режим с JPS-а можеш цял ден да работиш без да се умориш. Само трябва да контролираш нещата и да следиш за бързото й зареждане с препарата за растителна защита.

Нашата фирма Агандира от с. Бяло поле, община Опан, е създадена преди 20 г. Екипът й обработва 15 600 дка земя в землища на 7-8 села от общината. Основната й база и обработваема земя са край Бяло поле. Има модерен и добре обзаведен стопански двор с три комбайна на CLAAS, сред които и флагманът LEXION 780 Terra trac. Има и осем трактора, два от които също на CLAAS, фадроми, балировачки, всякакъв инвентар и самоходната пръскачка Pantera на АMAZONE, твърде полезна при сложните метеоусловия у нас в последните години.

На обработваемата земя ние от Авгандира сеем над 2000 дка ечемик, 4 500 дка пшеница, 3 300 дка рапица, царевица 700 дка и останалото е слънчоглед. Сега състоянието на посевите е отлично, развиват се много добре и се очаква жътвата на различните култури да се изтегли напред, с не по-малко от седмица, уточнява Златев.

Виж видео!

РANTERA е най-голямата самоходна пръскачка на AMAZONE у нас, с мощност 200 к.с. От 24 до 40 м е захватът й. Може да се движи в работен режим на полето до 20 км/ч. Резервоарът за работния разтвор е 4 500 л и има допълнителен резервоар от 500 л чиста вода. Машината пълна е тежка 15 т, а празна 9,5 т. Така е измислена, че при трудни и влажни терени да не потъва и да не спира работата си. Много подходяща за българските агроусловия.

Виж видеото!