Измийте бъчвите веднага след изпиване на виното и ги дръжте на сухо и проветриво
Содата за бъчви, която се продава върши хубава работа
Не правете тази грешка след изпиване на виното да не миете веднага бъчвите, а да ги оставяте с утайката, която някои смятат за полезна “майка”.
Останалата на дъното утайка има органичен състав и представлява благоприятна среда за развитие на болестотворни микроорганизми. Те именно причиняват цветясване и оцетно вкисване, а така също спомагат и за развитие на плесени. По този начин бъчвите се инфектират и стават източник на зараза.
Най-добре е да се измиват веднага след изпиване на виното.
Първо трябва да се разреди хубаво утайката в тях - с 1-2 кофи вода и да се излее.
После е удобно да се използва горещ разтвор на сода за бъчви, която вече се предлага по магазините.
След нея да се изплакнат няколко пъти със студена вода, и задължително да се напушва със серни ленти, което е добре да се прави периодично.
Съдовете трябва да се съхраняват в сухи и проветриви помещения.
Ако бурето дава по-голям “дефект”
Дори и да ви изглежда добре измита бъчвата, помиришете я - често това подсказва, че иска още хигиена
Няколко кратки, но полезни съвета за дървените съдове, които не се измиват от първия път:
След измиване на бъчвата, тя непременно трябва и да се помирише - това също много добре ориентира дали е постигната исканата чистота.
Ако съдът е чист и на мирис, тогава се изплаква още 2-3 пъти със студена вода. Последната трябва да е бистра и също без никакъв страничен мирис и вкус.
След отцеждане на последната вода, да не се забравя напушването със сярна лента и то веднага. Именно лентата помага да се обазува серен двуокис, които се свързва с влагата по дъгите и дава серниста киселина, която пък ги дезинфекцира. А свободният серен двуокис дезинфекцира въздушното пространство.
Така обработена бъчвата е готова за "нови подвизи" през есента, когато само се изплаква и закисва.
Но ако случайно се долови мирис на оцет, тогава трябва да се повтори измиването още един-два пъти с горещ 10% разтвор на сода за бъчви. След това се изплаква първо с гореща вода и 2-3 пъти със студена, отцежда се и пак веднага се напушва.
Ако бъчвата не дай Боже е мухлясала, тогава иска повече грижи - търкане с 10% разтвор на сода за дъски може да помогне, ако мухлясването е малко. Ако е повече, някои стопани ползват калиев перманганат. Разтварят 10 грама в 100 литра вода и оставят да престои 3-4 дни. След това се мие много добре.
Стари майстори почистват и с негасена вар - на 100 литра вода слагат 150 грама вар.
Още един дефект - след изливането на готовото вино по стените понякога остава отложен винен камък. Мнозина не му обръщат внимание, но ако той е налице, бъчвата трябва да се отвори и виненият камък да се очука и премахне, за да не развали следващото вино.
Ако е останало вино - в бутилки
Останалото в бурето или бидона малко по количество вино трудно се съхранява, а запазването на вкусовите му качества е невъзможно.
То цветясва, ако това не е станало, а след цветясването бързо идва и вкисването. Единственият начин да го запазите е да се налее в бутилки.
При пълненето: използвайте бутилки без дъх и аромат - изплакнете ги многократно, не оставяйте въздушна камера - нивото на виното в бутилката да бъде наравно с отвора й, при завинтване на капачката между нея и виното да няма въздух,
не забравяйте, че причинителите на цветясването са аеробни микроорганизми от групата на дрождите, които се развиват само когато имат контакт с въздуха. При положение, че са изолирани, т.е. няма въздушна камера в бутилката, те не се развиват и виното се запазва без промяна на вкуса.
Независимо от това при пълнене на бутилката да се внимава да не преминават никакви парченца от ципата което се постига чрез прецеждане на виното през няколко пласта тензух или по-рядък памучен плат.
Пълненето на бутилките може да стане направо от канелата само при положение, че през нея тече бистро вино. В противен случай може да се използва гумен или пластмасов маркуч и пак тензух.
Пълните до горе бутилки да се съхраняват в по-хладно помещение.
Коментари