Независимо от добрите грижи, които всеки пчелар полага за пчелните семейства през есента, кошерите трябва да се наглеждат и през зимата

Само така ще осигурите нормално презимуване на пчелите. А и ще си спестите неприятни изненади напролет. Особено важно е след бури и валежи - независимо от дъжд или сняг, да посетите пчелина.

Сега, по това време на годината, пчелите са събрани в кълбо и са в полуактивно състояние. Те се движат бавно към хранителните запаси, прогризвайки похлупачетата на килийките с мед, който изразходват много пестеливо.

През този месец в повечето райони на страната имаше дълъг период на затопляне на времето. Сравнително високите температури за сезона ще се задържат още. Затова макар и кратки (по няколко дни или часове на деня), те могат да бъдат добре използвани за пълно облитане на пчелите. То е много важно за по-нататъшното им нормално зимуване и активизиране.

Съвет от практиката

Ако дневната температура е около 10 градуса и част от пчелите излетят навън, трябва леко да се почука по кошера, за да излетят и останалите.

Какво трябва да направи пчеларят

Преди облитането пред кошерите трябва да се осигури сух терен, без сняг и вода, като се поставят подръчни материали. При това облитане опитният пчелар може до голяма степен да установи състоянието на пчелните семейства

ВАЖНО! Дружното и енергично излитане показва, че семейството е добре.

ВНИМАНИЕ! Ако пчелите излизат поединично, бавно пълзят около входа, това показва, че нещо не е наред:

* липсва храна;

* има прекомерна влага в кошера;

* има заболяване и др.

По изверженията на пчелите при очистителния полет също може да се съди за състоянието на семейството. Ако има едри тъмнокафяви до черни диарични петна около кошера и особено по стените му, семейството не е в добро състояние. А това означава, че трябва да извършите преглед.