Диана Ванчева

Миналата седмица из цялата страна трактори блокираха бензиностанции в знак на протеста на техните стопани срещу промените в наредба 18 на Министерството на финансите.

Тя налага монтирането на нивомерни и фискални устройства на ведомствените цистерни за зареждане на селскостопански машини.

Според наредбата уредите трябва да бъдат монтирани до края на август. Според фермерите няма кой да извади 20-25 000 лева за тази инвестиция и тя няма да се осъществи.

Изключено е това да стане, заявиха пред в.“Български фермер” земеделски производители от Пазарджишка област, които се бяха наредили с машините си на бензиностанцията над река Марица.

Трендафил Георгиев от село Марица, който отглежда зърнени култури и притежава цистерна за зареждане, твърди, че разходът, който му налага наредбата за монтиране на нивомер и фискустройство е просто немислим за него.

Абсурдът е пълен, коментираха и негови колеги от съседните села Мало Конаре, Капитан Димитриево, Черногорово.

Според тях нивомерът в стопанския двор няма да спре контрабандата в държавата а предприетите мерки са наистина безпрецедентна практика, която ще ги принуди от 1 септември, когато ведомствените цистерни бъдат затворени, щат не щат да пъплят с машините и да зареждат по бензиностанциите.

 Съмняват се, че държавата ще допусне това да стане преди есенната сеитба и изборите а също и когато ще се прибират царевицата и слънчогледа от близо 10 млн. декара.

Но те смятат, че няма как и близо 20 000 земеделски производители, повечето от които са от тяхната черга, да се съгласят да купуват барабар с фискалните устройства и нови колонки, защото повечето стари ще се окажат непригодни за монтиране на новите устройства.

В станалата вече скандална наредба 18, единствено са изключени резервоарите с вместимост до 1000 л и за годишно потребление на съд до 2000 л.

Това обаче не е никакво изключение, казват от НАЗ, защото старите подземни цистерни са масово над този лимит.

През юли в парламента вече влязоха 3 законопроекта за изменение и допълнение на Закона за ДДС, с цел адаптиране на скандалните текстове към реалностите.

От Реформаторския блок Румен Христов, председател на парламентарната комисия по земеделие, и Мартин Димитров, внесоха проект, според който проблемната алинея да не важи за земеделски производители с до 2000 дка земя, притежаващи съдове до 10 т и с годишна консумация над 15 тона.

После и депутати от БСП внесоха законопроект в същия дух. Румен Йончев, Светла Бъчварова, Добрин Данев, Кирчо Карагьозов, Марияна Бояджиева, Калина Балабанова и Георги Ковачев предлагат разпоредбите да не се прилагат за данъчно задължени лица, които зареждат превозни средства, машини, съоръжения или друга техника за собствени нужди с течни горива, която е подлежаща на регистрация по Закона за регистрация и контрол на земеделска и горска техника.

Най-накрая беше внесен и проектозакон от името на Патриотичния фронт. 17 депутати са написали в проекта си един единствен параграф, според който спорната алинея да не се прилага от лица, които са регистрирани като земеделски производители.

Сред мотивите им е и този, че преобладаващите горива, които се ползват от земеделците, се купуват с ваучери за възстановяване на акциза, което обезсмисля прилагането на новите мерки в наредбата.

Така че засега спорът къде да бъде поставено и дали да бъде поставено кранчето на селскостопанските горива, остава да тежи като балтия.

Но тежестта не е толкова голяма над фермерите, които засега са твърди в позицията си, че няма нищо да монтират, колкото над главите на законотворците, на които май ще се наложи да изберат нов по-балансиран вариант...Защото все пак идват есенна кампания и избори.