Въпрос:

"Имам мъжко и женско киви. Растенията са на 7-8 години. Всяка година цъфтят, но не връзват плодове. Каква може да е причината?"

Бела Димова, гр. Хасково

Отговор:

Растенията са на достатъчно години, не просто да дават плодове, а да са в пълно плододаване. Когато има мъжко и женско растение, опрашването и оплождането не би трябвало да са проблем. Опрашването на женските цветове става много лесно - от вятър, от пчели, осъществява се дори при започнали да прецъфтяват женски цветове.

Причините да не се образуват плодове може да са различни:

Растенията да не са мъжко и женско, т.е. възможно е и двете да са от единия пол. Разликите между женското и мъжкото не се виждат при купуване на растенията, а чак когато цъфнат.

Няма опрашване. Това е възможно при много чести и обилни валежи. Да, такива бяха условията през миналата година, и това е възможна причина. По-невероятно е обаче такива условия да е имало и в предходните години по време на цъфтежа.

Недостатъчно грижи за растенията, основно торенето. Макар че това би се отразило по-скоро на броя и размера на плодовете.

Неправилната резитба също би довела до получаване на по-малко плодове, но не до пълната им липса.

Как да се различават цветовете

И мъжките, и женските цветове отначало са бели. След няколко дни стават кремавобели, а при прецъфтяване покафеняват.

Мъжките цветове имат добре развити многобройни тичинки, които са разположени на дълги дръжки. Имат добре развита прашникова торбичка и отделят много прашец. Те имат недоразвити близалца, т.е. нямат нормален плодник.

Женските цветовете също имат тичинки с къси дръжки, но без прашец. Те имат нормално развити близалца и плодници. Близалцата са удължени, изглеждат като пипалца.