Доц. Динко Динков
Тракийски университет
Ентерохеморагични са определени бактерии, причиняващи кръвоизливи по червата демонстриращи се с кървава диария, в резултат на отделянето на токсини, разрушаващи чревните кръвоносни съдове. В научната литература наскоро бе публикувано изследване за наличието във фекални тампонни проби на опасната за човека Ешерихия коли 0157:H7 в някои говедовъдни ферми в Северна България.
Хората се заразяват с Ешерихия коли предимно при консумация на недостатъчно термично обработено говеждо месо от животни, носители на заразата. Други източници включват употребата на нетермично обработени мляко и млечни продукти
Важно за причинителя е и това, че той може да се установи и при животни, непроявяващи признаци на заболяването. При заразени с Ешерихия коли 0157:H7 хора те могат да проявят или слабо повишена, или по-ниска телесна температура, която да продължи с дни. Характерен признак за заболяването е кървавата диария, а при около 8 процента от заразените се установява т.нар. хемолитично уремичен синдром (ХУС) с прояви на остра бъбречна недостатъчност. Поради трудното поставяне на бърза диагноза при хората в някои случаи заболяването може да завърши дори със смърт.
Заради масови хранителни отравяния с Ешерихия коли 0157:H7 през 1991 г. в Сиатъл впоследствие от 1995 г. в САЩ се въведе системата НАССР (Система за анализ на опасностите и контрол на критичните контролни точки) при производството на храни.
Европейската комисия също препоръча тази система за гарантиране безопасността на храните и в Европа, първоначално за предприятията, изнасящи продукция, а по-късно тя стана задължителна за всички членки на ЕС. С влизането ни в ЕС и у нас от 2007 г., съгласно Закона за храните, е задължително прилагането на HACCP системата за гарантиране на безопасността на храните за човека.
Системата HACCP изисква прилагането на т.нар. подход за гарантиране на безопасността на храните "от фермата до трапезата", което означава, че при установяване на опасност в някой от етапите на производството на храни, например още в стопанствата да се извършват адекватни анализ на опасностите и оценка на риска. В случай на констатиране или при опасност от възникване на територията на страната при животните на опасни и за хората причинители тези дейности у нас се извършват от Центъра за оценка на риска към БАБХ. Трябва да посочим, че според нормативната уредба за безопасност на храните съществува разлика между опасност и риск
Опасността е реалната причина за ощетяване здравето на потребителите. В случая това е установяването на Ешерихия коли 0157:H7. Оценката на риска представлява извършването на последващ сериозен научен анализ въз основа на сериозността на съответната опасност и вероятността от нейното възникване на всеки един етап "от фермата до трапезата".
В случая следва да се посочи, че документираните случаи на опасната Ешерихия коли 0157:H7 при говедата в Северна България са установени по време на 2-годишен период от януари 2011 до май 2013 г. При това са изследвани общо 1094 фекални тампонни проби от 4 ферми (с. Окорш, с. Славяново, общ. Попово, с. Добри дол и с. Трем). От тях средно 3,3% са били положителни за Ешерихия коли 0157:H7. Разпределението по стопанства е, както следва: 5 (0,5%) от фермата в с. Окорш; 7 (0,6%) от с.Славяново; 16 (1,5%) от фермата в с. Добри дол; 8 (0,9%) от с. Трем.
Случаите на констатиране на микроорганизма поставят въпроса за наличието на конкретна опасност от Ешерихия коли 0157:H7 в гореспоменатите ферми.
Добрата новина за фермерите е че процентното установяване на опасната бактерия при говедата е сравнително ниско, което не би следвало да се интерпретира като високостепенен риск от поява на заболявания и при хората.
В същото време направеното изследване констатира и още един тревожен факт. Това е установената висока устойчивост на изолираните причинители към по-често прилаганите в животновъдството антимикробни средства.
Тази информация следва в бъдеще сериозно да се анализира от компетентните специалисти с оглед обективна оценка на риска от епидемии при хората с причинител Ешерихия коли 0157:H7 особено от горепосочените населени места.
Не би следвало да се омаловажава и фактът, че в литературата има констатирани случаи на заболяване при гледачи, както и такива при приемане от човека на замърсена с фекалии на животни, носители на заразата, вода или зеленчуци. Установено е, че
Ешерихия коли 0157:H7 може да се предаде лесно и от човек на човек главно при лоша лична хигиена. Това е особено важна информация за фермерите от горепосочените населени места. Те би следвало да предприемат стриктни мерки по отношение на личната хигиена на персонала, зает с отглеждането на животните, като при евентуални случаи на заболявания при хора особено с прояви на кървава диария или бъбречна недостатъчност те незабавно да се обръщат към компетентните медицински специалисти. Важно е и това, че в гореспоменатите ферми не трябва да се консумира недостатъчно термично обработено мляко, както и млечни продукти, произведени при ниски термични режими. Тук рискът от зараза при хората би могал да е съществен особено като се има предвид фактът, че често в малките населени места домашното сирене се произвежда без предварителна пастьоризация.

Коментари