В наши дни и при животните (говеда, свине и птици), които се смятат основен източник на заразата за човека, туберкулозата все по-често се развива без те да показват видимо отслабване и явни признаци на заболяването
Това налага фермерите да са много бдителни по отношение на това опасно зоонозно (опасно и за човека, и за животните) заболяване. Необходимо е фермерите да оказват пълно съдействие на ветеринарните власти при извършване на диагностичното изследване за туберкулоза. От 2011 г. стопаните заплащат стойността на диагностикума и манипулацията, свързана с изследването за туберкулоза. Това налага предоставянето на повече информация за начините за диагностика и методите за борба с това опасно, както за животните, така и за човека инфекциозно заболяване.
Как протича туберкулозата при животните как се диагностицира то и как се процедира с животните, носители на микобактерии, предизвикващи туберкулозата?
Туберкулозата е най-често бавнопротичащо заразно заболяване, общо и за хора, и за говеда, свине и птици. При развитието на заболяването обикновено бавно се появяват характерни на външен вид, подобни на извара или натрошено сирене образувания, засягащи различни органи и тъкани. Най-често измененията са в белия дроб, но могат да се обхванат и други органи като например бъбреците.
Поради това че заболяването е опасно за хората, за да се предотврати тяхното заразяване с причинителите на туберкулозата (Микобактериум туберкулозис), е задължително да се извърши специфично диагностично изследване - т.нар. туберкулинизация. То се извършва най-често чрез вкожно инжектиране на специфичен алерген и установяване наличието на причинителя в животното чрез последващо измерване на дебелината на възпаления участък от кожата от ветеринарен лекар.
Реагиралите положително животни по правило се насочват за санитарно клане в определени от ветеринарните власти кланици и впоследствие при патологоанатомично потвърждаване на диагнозата най-често се унищожават в екарисаж. Когато животните са носители на птичия тип микобактерии, те могат да покажат и т.нар. неспецифична реакция - т.е. положителна проба при изследване с птичи туберкулин и отрицателна или слабо положителна към говежди туберкулин. Съмнителна е пробата, когато се констатира слабо положителна реакция и към двата вида туберкулин - птичи и говежди. Такива случаи на неспецифични или съмнителни проби би могло да има при масивно опаразитяване на животните например с ехинококови мехури или по други, несвързани с носителство на микобактерии, причини.
Фермерите трябва да знаят, че при констатиране от ветеринарния лекар на съмнителни за туберкулоза случаи е необходимо след 2 месеца животните отново да се подложат на т. нар. допълнителна диференциална туберкулинизация с двата вида туберкулин - птичи и говежди. При доказана вече туберкулоза във фермата чрез получени положителни проби при изследването след 1 месец при всички нереагирали и съмнително реагирали животни се извършва т.нар. комбинирана туберкулинизация чрез едновременно очно и вкожно прилагане на туберкулин, като впоследствие се процедира според преценката на ветеринарния лекар.
Тъй като заболяването е бавнопротичащо, при констатирането му във фермата с оглед установяване на всички животни, носители на микобактерии, са показани и повторни (след 3-4 месеца и след 5-6 месеца) туберкулинизации.
Важно е фермерите да знаят, че причинителите на туберкулозата се излъчват с млякото и могат да станат причина за заразяването на човека. В случай на диагностициране на клинични случаи на туберкулоза при едрите преживни млякото следва да се унищожава под контрола на ветеринарните власти.
При диагностициране на туберкулоза чрез диагностично туберкулинизиране млякото от съмнително заразените животни се подлага на задължителна високотемпературна обработка (пастьоризация) в определени предприятия под засилен ветеринарен контрол за доказване на ефикасността от температурното въздействие.
В случай на невъзможност да се извърши такава обработка, млякото следва да се подложи на задължително варене при температура над 90 градуса за 20-30 мин. Това на практика би могло да се извършва под постоянен контрол на съда с млякото, като не се допуска то да изкипи (млякото кипи над 100 градуса).
Варенето на млякото следва да се контролира постоянно през целия период на варенето (20-30 минути). При това е необходимо да се следи от съда с млякото да се отделя пара и полученият каймак периодично да се отстранява с чиста лъжица.
Какви мерки се предприемат при туберкулоза при животните?
Съгласно чл. 118, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност ветеринарните власти регламентират чрез Държавната профилактична програма задължителни мерки за профилактика и борба с болестите по животните. По този начин през 2010 г. за превенция на туберкулозата по говедата се изискваше провеждането на еднократно интрадермално изследване на всички телета, навършили 6-седмична възраст същата година.
Провеждаше се и еднократно интрадермално изследване на всички говеда, които са показали неопределени реакции предишната година съгласно параграф 31 и параграф 32 от Приложение 2 на Наредба 5 от 10.03.2008 г. за здравните изисквания към говеда и свине при придвижването или транспортирането им между Република България и държавите членки на Европейския съюз и за определяне на здравния статус на районите и обектите, от които произхождат, и системите за надзор (ДВ, бр. 31 от 21.03.2008 г.). За говедата, които се отглеждат в официално свободни от туберкулоза стада, периодът на изследванията за туберкулоза се определяше от ЦУ на НВМС (сега ЦУ на БАБХ).
В стадата с констатирана туберкулоза по говедата изследванията се извършват съгласно чл. 27, ал. 4 от Наредба 5 от 10 март 2008 г. за здравните изисквания към говеда и свине при придвижването или транспортирането им между Република България и държавите членки на Европейския съюз и за определяне на здравния статус на районите и обектите, от които произхождат, и системите за надзор.
По време на задължителната карантина при внос на животни в България се извършва еднократно изследване на всички говеда, внесени у нас от трети страни навършили 6-седмична възраст, като самото изследване се плаща от вносителя на животните.
За превенция от туберкулоза на свинете се извършва еднократна туберкулинизация на всички свине и прасета, отглеждани съвместно с говеда, при които е установена туберкулоза. Всички свине, внесени в страната от трети страни, също задължително се изследват еднократно за туберкулоза през втората половина на задължителната карантина, като разходите отново са за сметка на собствениците.
У нас за превенция на туберкулоза при птиците се извършва туберкулинизация на кокошевите птици (кокошки, пуйки и фазани). При тях се изследват чрез еднократна туберкулинизация 10 процента от изходните линии, прародителските и родителските стада, ако се отглеждат повече от един яйценосен период.
Съгласно Държавната профилактична програма всички консумативи, необходими за провеждане на изследването от ветеринарния лекар (игли, транспортни разходи и разходи по фиксиране на животните), се плащат от собствениците на животните.




Коментари