Ябълката като овощна култура заема първо място по площ и производство в Европейския съюз. Ако се проследи сортовият състав в старите 15 страни членки на ЕС, ще видим, че на първите 10 места според получената продукция се нареждат Златна превъзходна, Гала, Джонаголд, Червена превъзходна, Елстар, Бребърн, Джонагоред, Айдъред, Фуджи. В новите 12 страни членки основните сортове са Айдъред, Голден делишес, Шампион, Гала, Лобо, Кортланд, Джонаголд, Червена превъзходна, Глостер. В нашата страна водещо място в овощните градини заемат Златна превъзходна и нейните производни - Мелроуз, Грени Смит, Червена превъзходна, Айдъред, Глостер, Джонаголд, Флорина, Прима, Муцу, Молиз делишес и т. н.

Изборът на сорт при овощните видове е от голямо значение, за да бъде възможно минимализирането на растителнозащитните практики. Ако се разгледат характеристиките на посочените сортове, вижда се, че преобладаващата част от тях са чувствителни към основните болести при ябълката - струпясване, брашнеста мана и огнен пригор. От всички, струпясването е най-вредоносната гъбна болест по ябълката. Получаването на висококачествена продукция е невъзможно без опазване на листната маса и плодовете от тази болест, като загубите от нея могат да достигнат до 100%. В практиката за опазване на ябълковата реколта годишно се извършват 11-16 пестицидни пръскания.

От друга страна е известен приоритетът на ЕС за производство на здравословни и безопасни храни. В опити, проведени в Института по земеделие - Кюстендил, е установено, че разходите за фунгициди и акарициди при устойчивите сортове са два пъти по-малко от тези при чувствителните. Ето защо бъдещето на ябълковото производство е в генетически устойчивите към основните болести нови сортове. По този начин ще се намалят значително фунгицидните пръскания, с което ще се съкратят разходите за отглеждане и ще намалее рискът за околната среда и здравето на консуматорите.

Представяме ви няколко такива ябълкови сортове:

Пилот

Нов немски сорт, получен от кръстоска на Клавия и Ундине. Плодовете са ширококонусовидни, с леки неравности предимно към върха. Кожицата е дебела, здрава, с жълто-зелен цвят като основен и оранжево-червен покровен цвят.

Цъфтежът е средноранен. Сортът е добър опрашител. Подходящи опрашители за него са Пинова, Ремо, Ревена, Грени Смит, Златна превъзходна. Плодовете са в беритбена зрелост през втората половина на септември. Консумативна зрелост добиват през януари. Подходящ за отглеждане в интензивни насаждения върху слаби подложки. Практически устойчив е на икономически важните болести.

Пинова

Нов немски сорт, получен чрез кръстоска на Кливия със Златна Превъзходна. Формата на плодовете е кълбовидно-конусовидна, правилна, с гладка повърхност. Кожицата е с жълто-зелен основен цвят и червено-оранжев, размит или на ивици покровен цвят.

Плодовете са в беритбена зрелост през последната десетдневка на септември. Имат добра транспортабилност. Сортът е добър опрашител. Подходящи опрашители за него са Златна превъзходна, Айдаред и др. Не е чувствителен на струпясване и брашнеста мана. Много е подходящ за интензивни насаждения на слабо или умерено растящи подложки.

Приам

Френски сорт, с гени от Malus floribunda. Плодовете са удълженоконусовидни и са изравнени по форма и големина. Кожицата е лъскава и зеленикавожълта, с красиво червено оцветяване. Беритбената зрелост настъпва седмица преди Златна превъзходна. Добре се опрашва от Златна и Червена превъзходна, Грени Смит, Виста Бела, Прима, Златна пармена, Айдъред. Плодовете са устойчиви на манипулация и транспорт и с добра съхраняемост. Сортът е устойчив на струпясване и брашнеста мана.

Прима

Създаден в САЩ, получен в резултат на съвместната работа на различни университети. Първият признат сорт от серията СООР.Плодовете са кълбовидно-конусовидна до плоскокълбовидна, леко асиметрична форма. Имат зелена до светложълто оцветена кожица със слаб восъчен налеп и винени до тъмночервени надлъжни ивици.

Цъфти среднорано. Сортът е добър опрашител. Опрашва се от Флорина, Виста бела и др. Плодовете узряват през последната десетдневка на август. Понасят транспорт. Има добра студоустойчивост. Устойчив е на струпясване и слабо чувствителен на брашнеста мана.

Примруж

Японски сорт, получен чрез кръстоска на Джонатан и Уорчерска пармена. Има средно едри плодове с кълбовидно-конусовидна до плоскокълбовидна форма. Кожицата е жълтооцветена, здрава, почти изцяло покрита с карминеночервен до тъмночервен цвят и восъчен налеп.

Цъфтежът е средно късен. Сортът е добър опрашител. Плодовете узряват от втората половина до края на август. Понасят транспорт. Чувствителен е на брашнеста мана, а средно устойчив на струпясване.

Реанда

Плодовете са конусовидни, леко издути в горната част. Кожицата е гладка, с зелено-жълт до бледожълт цвят и до 75% мраморно червено покритие.

Рано встъпва в плододаване, с висока родовитост, но плододава неравномерно. Сортът е устойчив на струпясване, слабо чувствителен към брашнеста мана и лесно се напада от огнен пригор.

Ревена

Нов немски сорт, получен в резултат на сложна кръстоска. Плодовете са конусовидни, често оребрени. Кожицата е суха, дебела, с жълто-зелен основен и червен покровен цвят.

Плодовете стъпват в беритбена зрелост през последната десетдневка на септември. Консумативна зрелост плодовете придобиват от ноември. Транспортабилността е много добра и може да се съхранява в хладилници до края на февруари. Сортът е добър опрашител. Има пълна устойчивост на брашнеста мана, струпясване и голяма група бактериални болести. Трябва да се присажда върху слабо растящи подложки.

Ремо

Нов сорт, рано стъпващ в плододаване, с високи и стабилни добиви. Плодовете са белезникавозелени до жълтозелени с около 85% пурпурночервено покритие.

Отличава се с комплексна устойчивост към огнен пригор, струпясване и брашнеста мана.

Ренора

Нов немски сорт, получен в Института по овощарство в Пилнитц. Плодовете са с кълбовидно-конусовидна до цилиндрично-конусовидна форма с оребрявания. Кожицата е с жълто-зелен основен цвят и червен, размит или на ивици покровен цвят.

Плодовете са в беритбена зрялост през втората половина на септември. Консумативна зрелост придобива в края на ноември. Има добра транспортабилност. Сортът е добър опрашител. Има пълна устойчивост на брашнеста мана, струпясване и голяма група бактериални болести.

Ретина

Дърво тип спър. Плодовете са пресечено-конусовидни. Кожицата е средно дебела, слабо мазна, зеленикаво-жълта, покрита с интензивна малинова червенина.

Ранен сорт с красив външен вид, устойчив на струпясване и слабо нападащ се от брашнеста мана.

Флорина

Френски сорт, създаден с участието на различни сортове и форми от M. floribunda. Плодовете са с плоско-конусовидна до кълбовидно-конусовидна несиметрична форма, със слабо оребряване. Кожицата е с бледозелен до бледожълт основен и червен, размит или на ивици покровен цвят, с восъчен налеп и сиво-кафяви ръждиви точки.

Плодовете добиват беритбена зрелост в края на септември. Понася транспорт и манипулация. Сортът е добър опрашител. Устойчив е на струпясване и брашнеста мана.

Златна резстентна

Семеначе е на Златна превъзходна. Формата на плода е продълговатоконусовидна и асиметрична. Кожицата е гладка, силно омазняваща се, без ръждавини и ръждиви точки с жълтозеленикав до златистожълт цвят.

Цъфтежът е средно късен. Сортът е лош опрашител. Скороплоден сорт с редовна и много добра родовитост. Плодовете узряват в средата на септември. Чувствителен на брашнеста мана и устойчив на струпясване. Освен описаните сортове устойчиви са и: Уйлямс прайд, Редфрий, Дейтън, Джонафрий, Сърпрайз, Ентърпрайз, Дженерос, Гавин, Пионер, Новамак, Либърти, Фрийдъм, Нова изигроу, Макфрий.