Дървоядите са сред най-опасните неприятели по дръвчета. Срещат се в овощните градини в цялата страна. Гъсениците им се хранят с кората и дървесината на дърветата. Към дървоядите се отнасят миризливият дървояд, дървесницата, ябълковата стъкленка и др.

Миризливият дървояд напада ябълки, круши, череши, орехи, тъй като дървесината им е по-богата на захари.

Тялото на гъсеницата е червено, а отдолу - бледожълто, набръчкано, със златисти космици. Отделя червеникави екскрементите заедно със стърготини, които имат миризма на оцет и се натрупват под мястото на нападението.

Едно поколение се развива за 3 години и зимува като гъсеница. Пеперудите се появяват през юни-юли и летят нощем до началото на септември. Снасят яйца по дърветата в основата на стъблото, до отворите, прогризани от гъсениците. Излюпват се след около 2 седмици, като малките гъсеници живеят групово, плитко под кората. Това е и най-подходящият период за борба с тях.

Дървесницата поврежда ябълката, крушата, черешата, дюлята, касиса и др. Предпочита по-тънките клони и младите дръвчета, в които дълбае надлъжни ходове. Екскрементите й са подобни на миризливия дървояд.

Пеперудите летят през юни-август привечер и нощно време. През деня тя е неподвижна и стои по кората на дърветата.

Вредите по дърветата са същите като тези от миризливия дървояд. Нападнатите части спират растежа си и изсъхват. Дървесницата е особено опасна за младите дръвчета. Когато са силно засегнати, те загиват напълно.

Ябълковата стъкленка вреди по ябълка, слива, круша, кайсия, дюля и др. Напада дърветата, които имат напукана структура на кората.

Гърдите и коремчето на пеперудата са тъмносини, крилете са прозрачни, откъдето идва и наименованието й. Тя снася яйца в пукнатините на кората и наранените места на клоните и стъблото.

Гъсеницата е лъскава, жълта с червеникав оттенък и кафява глава. Излюпените гъсеници се вгризват в ликовата част на кората, където правят ходовете си. Те са изпълнени с кафяви, неприятно миришещи екскременти. Екскрементите са увити в копринени нишки и са лесно забележими по кафявата кора.

Обикновено гъсениците се намират в основата на стъблото. Кората под мястото хлътва и се разкъсва. При масово нападение те разрушават проводящата система на дърветата, вследствие на което движението на соковете се прекратява, те изостават в растежа и дори е възможно да изсъхнат. Когато пораженията са като пръстен в стъблото, младите дръвчета загиват.