Полезни остатъци

Дървесната пепел от печките не е за изхвърляне!

Върнете я обратно в природата

Голяма част от нашите читатели през студените зимни дни използват за отопление в дома или на вилата дърва. Това означава, че получават и дървесна пепел, която най-често изхвърлят или не знаят как да оползотворят.

ПЕПЕЛТА Е НЕ САМО ПОДОБРИТЕЛ, НО СЪДЪРЖА И ХРАНИТЕЛНИ ЕЛЕМЕНТИ
В дървесната пепел се съдържат ценни хранителни елементи за растенията, които са в достъпна форма. Най-важни от тях са:

Калий - той прави растенията здрави, устойчиви на суша и студ, а плодовете сладки и дружно зреещи.

Фосфор - един от важните елементи за изграждане на мощна коренова система и залагане на повече плодни пъпки, а от там и получаване на високи добиви.

Пепелта съдържа и около 30 микроелемента - магнезий, сяра, желязо, натрий, бор, манган и др. Всеки от тях има важно значение за растенията, а в пепелта те са в усвоима за тях форма.

Пепелта не съдържа елемента хлор, който не се понася от ягодите, малините, лозите, френското грозде.

Използва се по всяко време

Елементите в пепелта са лесно достъпни

Събирайте я и я съхранявайте на сухо

Дървесната пепел е ценен минерален тор. В нея се съдържат над 30 елемента, които служат за хранене на растенията. В пепелта има калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, сяра и др.

ДОСТЪПНИ И ЛЕСНО УСВОИМИ
Фосфорът от пепелта се усвоява от растенията много по-добре от суперфосфата. Пепелта е и добър подобрител, който бързо намалява киселинността на почвата. Като минерален тор, пепелта се използва в доза 2-4 кг на 10 кв.м. в градината. Внасянето и може да стане както през есента преди основната обработка, заедно с оборския тор, така и рано напролет при същите условия. За тази цел я съхранявайте на сухо - в съдове или чували. 

СТАВА И ЗА ПОДХРАНВАНЕ
Пепелта може да се внесе в почвата и като подхранване през вегетацията на дръвчетата с последващо прекопаване. Помага и за прогонване на много врагове на растенията - ларви на телени червеи, майски и юнски бръмбари, голи охлюви и др.