Ярета:

Кога да ги отбия и какво да ми давам, пита Славейко Петков от Тутракан

Трябва да отбиете яретата, когато ДОСТИГНАТ ЖИВО ТЕГЛО МЕЖДУ 20 И 25 КГ, което на практика се постига на около 60-70-дневна възраст. Второто важно условие за отбиването им е на тази възраст е ДА СТЕ ГИ ПРИВИКНАЛИ ДА ЯДАТ КАЧЕСТВЕНО ЛИВАДНО И ЛЮЦЕРНОВО СЕНО и смеска от концентриран фураж - дневно по 200-250 г.

ОТБИВАНЕТО ТРЯБВА ДА СТАНЕ ПОСТЕПЕННО за 10-12 дни, като първите 5-6 дни ги пускате да бозаят от майките си по 1 път дневно, след това - през ден, за 5-6 дни.
След отбиването, за да не нарушите растежа и развитието им, им осигурете качествено люцерново и ливадно сено, както и ЛИСТНИКОВ ФУРАЖ. Той е абсолютно необходим за развитието на търбуха. Изхранвайте го сутрин, а следобед и вечер давайте смеска от концентриран фураж - ярма от ечемик, овес, пшенични трици, царевица и шрот. Общото им дневно количество да е около 200-250 г на яре.

Привикването на яретата към зелена трева също трябва да става постепенно. Отначало давайте покосена и повехнала (полусуха) люцерна и бобови треви за около 10-12 дни.