Сега

Направете си пролет за Коледа

Зюмбюлите и през зимата ще напълнят стаята с омайния си аромат

За зимно цъфтене са подходящи само едри, предварително подготвени за форсиране (гледани при определен температурен режим) луковици. Поставете ги в специални, пълни с вода съдове (вазички) така, че дъното на луковицата почти да докосва водата. Водата ще остане чиста, ако поставите на дъното на вазата парче въглен.
Поставете съдовете с луковиците в светло помещение с температура 10 С. Отначало ги покрийте с хартиен светонепроницаем плик. След 6-8 седмици, когато се появят дългите гъсти корени и нагоре се изтегли цветната стрела, махнете плика, а съдовете със зюмбюлите пренесете в топло помещение и поставете на светло. Там след известно време ще разцъфнат ароматните зюмбюли.

СТЪПКА ПО СТЪПКА
Първо с остра ножица отрежете увяхналото съцветие близо до повърхността на почвата. Внимавайте да не повредите листата!
Второ - поставете саксията с растението на слънчево място. Полвиайте както обикновено, подхранвайте веднъж на 2 седмици.
. Трето - хранителните вещества от листата постепенно преминават в луковицата. Листата пожълтяват и увяхват.
Четвърто - отрежете изсъхналите листа, извадете луковицата от саксията. Поставете за съхраняване в тъмно, прохладно и сухо място.
Освен това. За форсиране във вода е по-добре да изберете миниатюрни сортове на зюмбюлите, за да не се пречупи цветоносното стебло под тежеста на цветовете.