Полезно, но при едно условие

 

Мулчирането предпазва корените от измръзване

Не забравяйте, че то повишава риска за повреди от мишки "Засадих 12 дръвчета ябълки на слаборастяща подложка. Корените им са сравнително слаби и нежни, а мястото ми е на 450 метра надморска височина. През зимата почвата замръзва. Страхувам се дръвчетата да не измръзнат. Мога ли да мулчирам около стеблата като мярка срещу студа?"Стоян Павлов от гр. Стрелча, обл. Пазарджишка

ОТГОВОРЗа да предпазите корените на дръвчетата от измръзване през зимата, може да мулчирате почвената повърхност. Покрийте околостъблената чаша под короната на дръвчетата с наситнена слама, слама ползвана за постеля на животни, растителни остатъци от културни или плевелни растения. Имайте предвид, че плевели, които са изсъхнали под короната на дръвчето, но не са изкоренени от почвата, а стърчат нагоре, повишават опасността от измръзване на дръвчетата.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗАЛОЖЕТЕ ОТРОВНИ ПРИМАМКИТъй като мулчът от растителни материали привлича мишките, трябва да вземете мерки срещу тах. В противен случай, нежните корени могат да бъдат изгризани от мишките и вместо да предпазите дръвчетатата от измръзване, ще ги подложите на друг риск. Разрешен за  употреба в личното стопанство е готовият гранулат за мишки - Родекил ПП. Преди да мулчирате разхвърлете и задължително заровете в почвата под короната на дръвчетата гранулите, за да няма опасност от отравяне на птици!