Минимални наемни цени за земеделска земя се готвят да въведат депутати от БСП с поправки в Закона за арендата. "Целта е да се защитят дребните собственици на ниви (най-често пенсионери), чиято земя се взема за смешни цени", обяви вчера депутатът Янаки Стоилов.

"Тепърва се ще уточни методиката. Но идеята е минималните цени да се определят в зависимост от категорията земя, местоположението на нивите от индустриална зона или магистрала", аргументира се Стоилов пред "Труд".

Най-вероятно минималните ренти ще се определят от лицензирани независими оценители и те ще представляват минималната пазарна цена за дадено землище или община, коментираха пред "Труд" източници от аграрното ведомство.

От Гражданското движение "Собственици на земеделски земи - арендодатели" признаха пред "Труд", че идеята за минимални цени на рентата е тяхна. Те са я лансирали на две срещи с представители на "Коалиция за България" в парламента - депутатите Димчо Михалевски и Корнелия Нинова. Срещите са били проведени още в последните дни на предишния парламент.

Целия материал чети във вестник "Труд".