В новите договори за кетъринг в държавната администрация в Нидерландия ще бъде включено ново задължение. 25% от асортимента трябва да бъде биологичен, както пише Biojournaal. Възложителите и кетъринг компаниите могат сами да решат как да изпълнят това изискване.

С това правителството прави важна крачка към повече биологични продукти в кетъринга. Надяваме се да вдъхновим и други организации да последват този пример. Например провинции и общини, но също и здравни заведения, образователни институции и компании.

Това задължение за закупуване не важи за текущи договори. Там организациите определят заедно какви са амбициите им за биологичното предлагане.

Повече от половината от потребителите (53%) в Нидерландия познават етикета за биологични продукти на ЕС, пише Нидерландската агенция за предприемачество. От тях 46% са могли да посочат етикета в серия с 4 други етикета за устойчиви продукти. Те са EKO, Fairtrade, Beter Leven и On the way to PlanetProof.

Друго наблюдение: потребителите оценяват цената на биологичните храни по-високо от цената на обикновените продукти.