Трихограмата спасява емблематичния домат „Розова магия" от неприятели, златоочицата защитава краставиците

 

Опашки от клиенти и бързо изчерпващата се продукция от пресни зеленчуци, домашни лютеници, царски туршии, тахани и сладка от смокини – така изглежда петъчният ден на Мирослав Ташков, фермер от Петричко. Той подрежда кашоните със стока, а неговата съпруга пъргаво помага на всеки желаещ да си купи от продукцията, отгледана в семейното стопанство в село Първомай.

Разнообразието от зеленчуци, отгледани на общо 20 дка открити площи и 20 дка оранжерии, дава възможност на софиянци да опитат чиста земеделска продукция с наситен аромат и плътен вкус. Емблематичният сорт домати „Розова магия", краставици, салати, репички, пресен лук, зеле, броколи, карфиол, моркови, селски пипер, чорбаджийски чушки, сладки и люти чушки, чушки рибки, ябълки – всичко това се отглежда според принципите на екологично чистото земеделие и е минало през ръцете на Мирослав.

На път между оранжериите и фермерските пазари

Всяка седмица в различни дни семейството е на фермерските пазари в столичните квартали „Надежда", „Гео Милев" и „Симеоново". „От 19 до 30 декември всеки ден ще сме на Коледния базар в Галакси Трейд Център в квартал „Гео Милев", посочи младият фермер и допълни: „Реално в София работим до края на декември, през януари и февруари не пътуваме до столицата, защото тогава почти всичко ни се свършва, имаме само салати, репички, лук. Обезсмисля се да пътувам до София, затова продавам на борсата на едро.

Занимавам се повече с търговската дейност, отколкото с производството, помагам на майка си, сестра си, брат си. 50% от работата ми е свързана с пътуване, защото за нас София не е близо. Ползвам малки камиони с охлаждане. Общо взето, работя на двете места. Съпругата ми продава на фермерските пазари. Сутрин ставаме рано, пътуваме 2 часа, вечерта отново път и така.

Затворен цикъл на производство

Занимавам се със земеделие от 2012 година, но от 2022 г. започнах и да пътувам, защото тук търговците изкупуват продукцията на много ниски цени. Започнах да търся реализация на продукцията, където трябва, защото моите продукти наистина са по-добри от цените, които плащат търговците. След като нашата продукция е по-качествена и по-екологично чиста, просто търсех място къде да продавам, директно на краен потребител. Реално се получават нещата, защото продукцията ни се отглежда по екологичен начин. Не съм кандидатствал за сертификати за биопроизводство, просто използваме колкото е възможно по-малко торове. Зареждаме оборски тор и птича тор. Едната ми сестра отглежда в планината 200 овце, също кокошки. От тях вземаме оборския тор, който оставяме да прегори, за да няма нитрати. Но като цяло добавянето на химични торове се свежда до минимум. Реално оттам идват и плътните вкусове на домата, краставицата, ягодата, зелето, салатите. За краставиците няма как да не използваш торове, но те се правят от водорасли."

Специфична биозащита

Защитата срещу Тута абсолюта, нощенка и ливадна пеперуда в стопанството е 100% био. Използва се трихограма - микроскопична оса, която се закача по пипера и доматите. „При краставиците използваме златоочица – насекомо, което елиминира яйцата на летящите вредители. Трихограмата елиминира над 240 вида яйца на пеперуди. С нея поддържаме биологичната защита, за да нямаме ларви и гъсеници.

Трихограмата се монтира в началото на лятото, когато се установи първи летеж на Тута абсолюта, която е най-вредната пеперуда при доматите. Аз монтирам трихограмата през месец май и буквално до септември, в интервал през две седмици, ги закачам на растенията постоянно. Така се елиминират неприятелите.

Проблемът с горещините – и решението

Едно флаконче съдържа между 5 000 и 8 000 яйца на трихограма. В рамките 20-30 дни цикълът на техния живот приключва от само себе си и тогава е необходимо подновяване на защитата. Хранят се докато има вредители и когато няма вече, те приключват жизнения си цикъл. И след 20-30 дни пак монтираме, за да си осигурим защита. Това е биологичен процес. Идеята е да не се пръска с химични отрови, а зеленчуците стават много по-вкусни.

Тази защита е ефективна до едно положение. Защото при нас има един проблем – лятото температурите достигат над 42оС. Тогава вече имаме проблем, защото трихограмата не се излюпва при температура над 38оС. Самите яйца в трихограмата изсъхват при тези температури."

Охлаждане до 32 градуса

По образование Мирослав Ташков е електротехник и това е от огромна помощ в неговото ежедневие: „Всяка година имаме големи проблеми с жегите. Търсих решение, как да направя така, че да не ми пречат, защото когато е горещо, цветът на домата окапва и реално няма завръз на доматчета. Опитах да намеря информация, как да го предотвратя. Накрая реших да направя охлаждане със студена вода. На самата оранжерия отгоре монтирах едни маркучи с оросители, които правят дъждуване, като мъгла. Вързах ги към помпата в бунара, от където водата излиза с температура 11-12оС, докато навън е 45оС. От 11 часа на обяд, когато започват силните жеги, до 6 часа пусках помпата на близо 2 декара розов домат. Това намали температурата в оранжерията до около 32оС, за да не окапе цветът на домата. Отделно имаме мрежа, която намалява силата на слънцето върху оранжерията.

Обичам да прилагам иновации, постоянно мисля задълбочено и като хвана нещо, дори да не се получи от първия път, от втория, третия, четвъртия, няма как да не стане."

Сортът Розова магия се отглежда успешно в оранжерията в петричкото село Първомай благодарение на системата за напояване, изградена от Мирослав Ташков.
Сортът Розова магия се отглежда успешно в оранжерията в петричкото село Първомай благодарение на системата за напояване, изградена от Мирослав Ташков.
Прясна зелена салата, отгледана в с. Първомай.
Прясна зелена салата, отгледана в с. Първомай.
Златоочицата защитава краставиците от неприятелите в оранжерията.
Златоочицата защитава краставиците от неприятелите в оранжерията.