Хайде да ви пренесем за мъничко в Хаити с красивите венци от цветя при посрещането на гости и по празници. Ще отскочим и до Тайланд, Судан, Африка и други тропични и субтропични райони. Чували ли сте за суданска роза, розела, ямайското цвете или ютата от Ява? Е, всички те у нас са неизвестни, но всъщност става дума за едно и също растение - Hibiscus sabdariffa или именно растението, от което се получава така известния чай от каркаде.

Розелата е едногодишно или многогодишно растение, което

може да достигне два-два и половина метра

Листата са подредени последователно и много приличат на тези на конопа. От тук пък идва и още едно име – конопена розела. Цветовете са много красиви, звънчевидни, едри, бледи на цвят и с характерно тъмно червено петно в центъра. Опрашването е самостоятелно. След него се образува плодче в ярко червен цвят, което може да зрее до шест месеца.

Запалихме ли любопитството ви? Почакайте! Идва интересната част - всички надземни части на растението могат да се консумират и имат доказани лечебни и вкусови качества.

Разнообразното приложение на този хибискус е свързано и с различните райони, в които се отглежда традиционно. Той е декоративно растение, но у нас

не може да се отглежда навън през зимата

От стъблата могат да се произвеждат влакна, точно както се прави от конопа или ютата. Освен това, листата се консумират в различни ястия. На вкус наподобяват спанак или киселец. От венчелистчетата се приготвят сладка и сиропи. Най-голяма популярност е добил чаят, който наричаме каркаде. Зрелите цветни чашки намират място и в оцветяването на напитки, овкусяването на вино и други.

Чаят може да се пие топъл или студен. Той има силата да регулира кръвното налягане, да действа като диуретик, да намалява вредния холестерол, риска от сърдечни проблеми, депресия, а не на последно място засилва имунитета.

Ако сте отглеждали китайска роза, то и с розелата няма да ви бъде трудно. По-трудно е да се сдобиете с посевен или посадъчен материал. У нас пробвайте с онлайн шопинг. Понякога се появяват млади растения на цена от десетина лева. Другият вариант е да си купите истински чай каркаде, а не от онези в пакетчетата. Ще ви трябва и доза късмет да си откриете семенца в него.

Семенцата може да засеете веднага. Важното е да осигурите висока температура и умерена влажност. Ако им е студено, бързо-бързо ще загният.

Младите растения също се нуждаят от висока температура. И много слънчева светлина. Тогава растежът е бърз и дори ще се изненадате. Макар в контейнер, растенията достигат завидни размери. Ограничението им е само таванът, ако се отглеждат в помещение.

А цъфтежът... о, тези цветове! Едри, красиви и, за съжаление, нетрайни. Точно както на добре познатата ни китайска роза. Няма пълно щастие. Или има. Чашелистчетата също са красиви, а както споменахме по-горе, могат да се запазят и да зреят в продължение на шест месеца. Най-хубавото е, че накрая ще си имате собственоръчно произведен и здравословен чай от каркаде.