За лозарството фактор, който определя операцията загрибване всъщност са минималните зимни температури.
Ако е налице спадането им до минус 20 и минус 30 градуса в някои много студени райони, както и в подобни котловини, тогава по лозята могат да се предизвикат доста силни повреди.
В такива райони стъблените формировки са поставени пред немалък риск.
От това всъщност зависи дали лозите ще бъдат отглеждани със или без загрибване.
Какви са показателите?
Районите със минимални температури до минус 14 градуса обикновено се характеризират с незагрибно отглеждане.
От минус 14 до минус 16 градуса се смята, че лозите могат да се отглеждат полузагрибно.
При температури под минус 16 градуса районите вече стават загрибни.
За стъблените лозя най-подходящи са незагрибните райони.
А за загрибен или полузагрибен начин на отглеждане е добре да се избират онези масиви и места, в които минималните зимни температури само по изключение падат под минус 21-22 градуса и това се повтаря веднъж на 5 години.
Коментари