Важна роля в превенцията играят устойчивите сортове и третирането с фунгициди

Зеленчуковите култури се нападат от много икономически важни болести, които трябва да се контролират, за да се опази реколтата. Брашнестата мана е именно такава болест. Заразата поразява зеленчуците, които се отглеждат и на открити площи, и в култивационни съоръжения. Среща се всяка година и може да нанесе сериозни поражения по културите.

Причинителите на брашнестата мана са различни при отделните зеленчукови видове. Те нападат пипер, краставици, домати, патладжан, тиквички, дини, пъпеши, моркови, целина, магданоз и други.

Заразата обхваща почти всички растителни части – листа, стъбла, листни дръжки, по-рядко се нападат плодовете. Тъй като контролът се осъществява основно с химични средства, патогените много бързо придобиват резистентност. Ето защо трябва да се подхожда много внимателно към растителната защита, като се редуват фунгициди с различни активни вещества и различен механизъм на действие.
Брашнестата мана се проявява особено силно в периоди с високи температури. За заразяване не е необходима влага.

Семейство Тиквови страда много често от брашнеста мана. По листата се образуват малки петна, които са с неправилна форма. По тях се забелязва и бял налеп, който представлява спорите на гъбата. В по-късен етап петната се сливат, а листата прегарят. Когато нападението е силно, растенията се обезлистват. Плодовете на болните растения остават дребни и се деформират.

Брашнестата мана по тиквовите се причинява от два вида гъби: Sphaerotheca fuliginea, която вреди в оранжериите и Erysiphe cichoracearum – напада културите на открито. Възможно е да се наблюдава и едновременна зараза от двата патогена.
На полето брашнестата мана е проблем през най-топлите месеци, обикновено юли и август, когато и въздушната влажност е много ниска.

Сред мерките за контрол са: да се отглеждат устойчиви сортове, почистване на растителните остатъци от предходната култура, балансирано азотно торене, третиране с подходящи фунгициди.

Почти ежегодно се отчитат много сериозни поражения в зеленчуковите полета с пипер и патладжан в южните райони на страната.

При доматите брашнестата мана се причинява от два патогена: Leveillula taurica и Oidium neolycopersici. Първият патоген се среща основно на полето, в райони с много ниска въздушна влажност. Патогенът прониква през кутикулата или устицата на клетките.

Още четете в новия брой на в. "Български фермер"