Кои са те и как може да ги предотвратите?

Ягодите са любима култура на много градинари, а и не само. Но понякога плодовете вместо да са сладки и ароматни, те са кисели и безвкусни. Да разберем защо това се случва и дали може да променим това.

Има много причини, поради които ягодите стават кисели. Сред тях са характеристики на сорта, лошо време, грешки при засаждането и грижите. Без съмнение киселите плодове са ясен сигнал за градинаря, че растението „среща" проблем. Това, разбира се, се отнася за узрелите ягоди.
Вижте 9 възможни причини, които могат да доведат до по-висока киселинност на плодовете:

1. Характеристики на сорта

Ако ягодите са кисели, тогава първо обърнете внимание на сортовите характеристики. Има сладки сортове, има сладко-кисели, а има и кисели. Ако последните растат в градинската ви леха, колкото и да се опитвате, няма да получите сладки плодове.

Нито правилното засаждане, нито правилната грижа, нито изобилието от слънце и хранителни вещества могат да помогнат. Генетично е обусловено този сорт да дава плодове с минимално съдържание на захар.

Или може да се окаже, че този сорт дава доста вкусни плодове в други региони, но не е подходящ за отглеждане във вашия район.

Какво да правите?

Изходът в тази ситуация е внимателно да се проучат характеристиките на сортовете, особено тези със сладки плодове.

Съвет: Попитайте съседите ви какви сортове отглеждат и какви плодове се получават от тях.

2. Метеорологични условия

Ако по време на плододаването има продължителни дъждове и растенията получават много влага, не трябва да очаквате сладки плодове. Най-вероятно ще бъдат воднисти, кисели и безвкусни.

Какво да правите?

Трудно е да се противодейства на времето, но все пак е възможно. Ако в лехата има излишна влага, опитайте се да я отводните чрез малки канали около нея. Също така по възможност разрохквайте почвата около растенията, за да просъхва по-бързо.

Съвет: В райони с дъждовно лято е препоръчително да се правят високи лехи. Те са с по-добър дренаж.

3. Неправилно поливане

Както при честите дъждове, ако прекалявате с поливането, това създава риск от развитие на болести, но и влошаване на вкуса на плодовете.

Важно! Ягодите се нуждаят от редовно и много обилно поливане по време на фазата на цъфтеж и образуване на плодовете, както и след края на беритбата и в края на лятото.

Те реагират негативно на излишната вода по време на узряването на плодовете.

Какво да правите?

Регулирайте поливането. Почвата трябва да е леко влажна, но не мокра. В същото време не позволявайте почвата да изсъхне напълно. Поливайте според нуждите, в зависимост от метеорологичните условия. И не забравяйте да разрохквате почвата след всяко поливане. Ако имате възможност, направете капково напояване.

4. Неподходяща почва

Причината за киселите ягоди може да бъде и почвата. Факт е, че ягодите от един и същи сорт на различни почви могат да дадат плодове с различен вкус.

Културата расте най-добре на добре дренирани, плодородни и леко кисели почви. За да получите богата реколта от ароматни, вкусни плодове, препоръчително е да ги засадите на почва, обогатена с органични вещества.

Също така е необходимо да се вземе предвид киселинността на почвата. Ягодите предпочитат неутрална или леко кисела почва с pH 6,0-7,0. В твърде кисела или, обратно, прекалено алкална среда, растенията няма да се чувстват добре. Това ще повлияе на качеството и вкуса на плодовете.

Какво да правите?

Опитайте се да подобрите качеството на почвата. Добавете компост или торф към бедната почва и „разредете" тежката почва с пясък, ако е необходимо. Ако почвата е кисела, добавете пепел, креда и доломитово брашно.

5. Липса на слънце

Вкусовите качества до голяма степен зависят от мястото на засаждане. За пълноценно развитие ягодовите растения ще се нуждаят от изобилие от светлина, тъй като тази култура е много светлолюбива.
Насажденията трябва да получават поне 8 часа слънчева светлина на ден. Ако до растенията не достига достатъчно слънце, плодовете ще станат малки и кисели. Но често, поради липса на място в градината, градинарите засаждат ягоди в близост до дървета и храсти.

Какво да правите?

Когато планирате засаждане, изберете най-слънчевите места за лехите с ягоди.

Ако имате растения на сянка, опитайте се да ги пресадите през есента в по-светла част на градината, като размените местата със сенколюбиви култури. Ако няма такова място, подрежете през пролетта или есента и разредете гъстите корони на дърветата – растенията ще се чувстват много по-комфортно на лека полусянка.

6. Сгъстено насаждение

Ако растенията са засадени близо едно до друго, те ще започнат да се конкурират за светлина, вода и хранителни вещества, докато растат. А това безспорно ще се отрази на качеството на плодовете – те ще станат малки и кисели.

Освен това гъстите насаждения са по-податливи на болести.

Какво да правите?

Следвайте препоръките за засаждане на разсада, посочени от производителя. Ориентировъчно разстоянието е около 30 см между растенията в реда и 50-70 см между редовете. Но не забравяйте да вземете предвид характеристиките на определения сорт – има такива, които се нуждаят от повече свободно пространство.

7. Възраст на растението

Ягодите плододават добре само през първите 3-4 години (някои сортове - до 5-6 години). След това растенията се нуждаят от подмладяване, тъй като кореновата система вече не може да „издърпва" от почвата и да усвоява хранителни вещества в необходимия обем. На старите растения плодовете стават по-малки, губят вкуса си, твърди и кисели са, както и по-малко ароматни.

Какво да правите?

Единственият изход от тази ситуация е подновяването на насажденията на всеки 3-4 години. Най-често за това се използват млади розетки. По-добре е обаче да си купите нов разсад от лицензиран производител, който гарантира отличен здравен статус на растенията.

8. Неправилно хранене

През целия вегетационен период ягодите се нуждаят от хранителни вещества. Ако няма достатъчно макро- и микроелементи, растенията няма да може да се развиват оптимално и да дават плодове нормално - те ще са дребни, вкусът им ще се влоши и реколтата ще намалее.

Важно! Понякога причината за киселите плодове може да е липсата на калий.

Какво да правите?

За да не се сдобиете с реколта от кисели плодове, торете редовно лехата - в подходящите фази на развитие на растенията, както и с точните торове. През пролетта културата се нуждае от азотни торове, във фазата на бутонизация и растеж на плодовете се добавят калиеви или комбинирани торове - те ще допринесат за доброто зимуване на храстите и образуването на плодни пъпки за реколтата през следващата година.

9. Болести

Всяко заболяване значително отслабва насаждението с ягоди. И ако не се вземат мерки, „недоразвитите", малки и кисели плодове ще си останат такива, а може и да загинат, ако болестта се развие по-агресивно.
Какво да правите? Проверявайте редовно лехите с ягоди. Ако откриете признаци на заболяване, отстранете засегнатите екземпляри и ги унищожете извън градината и третирайте здравите растения с подходящи фунгициди.