За да призове Франция да въведе депозит за пластмасовите бутилки, нидерландецът Мерайн Тинга ще сърфира от Лондон до Париж с дъската си за уиндсърф от събота сутринта. Това е десетото пътуване на Тинга с цел повишаване на осведомеността за решенията за пластмасовите отпадъци. Покрай тебеширените скали на Ламанша нидерландецът ще измине със сърф 850 км до Сена за около 19 дни.

Французите твърдят, че ще постигнат целите си за намаляване на пластмасовите отпадъци до 2029 г. дори без депозитна система, казва Тинга. "Но, разбира се, това няма да се случи." В Париж той ще бъде посрещнат от кмета Ан Идалго. Заедно те ще проведат конференция за отпадъците във вечерта на пристигането му.

В края на миналата седмица сърфистът е бил приет в нидерландссото посолство в Лондон точно преди пътуването му до Париж.

По време на предишни сърф експедиции Тинга също така е призовавал държавите да въведат депозит за пластмасови бутилки. През 2023 г. например той пътува от Осло до Лондон - разстояние от 1800 км. Британците говорят за въвеждането на депозит от години. По онова време планът беше депозитът да бъде въведен през 2025 г.  Впоследствие обаче въвеждането беше отложено за 2027 г.

Всеки ден Тинга изминава с гребло около 40 километра. През нощта той изнася сърфа си на брега и изгражда от платното навес, под който да спи. Уиндсърфистът и биолог се надява да постигне пробив във Франция. "В момента пластмасовите отпадъци от Сена се озовават по нашите брегове или дори в Скандинавия чрез океанските течения", казва той.