Търсенето на гръцки праскови не е на нивото, което износителите биха искали да видят, особено след като имат на разположение много количества за клиентите си.

"Сезонът на гръцките праскови в момента е в разгара си. Въпреки факта, че са налични големи количества праскови, в момента не виждаме голямо търсене. Качеството на гръцките праскови е доста добро, въпреки че е малко по-ниско от това през предходния сезон. Размерите на прасковите са малко по-малки от тези през миналата година, тъй като наблюдаваме много праскови с размер "А". Същото може да се каже и за нектарините от Гърция," казва Апостолос Циноглу, собственик на гръцкия износител на плодове Europe Export:

Цените на нектарините и прасковите не са далеч една от друга, подчертава Циноглу. "Ако погледнем изкупните цени от производителите на праскови, те са около 60 евроцента на килограм, а за нектарините тази цена е около 70 евроцента на килограм. Експортните цени за продажби достигнаха съответно 1 евро за килограм за прасковите и 1,10 евро за килограм за нектарините", обяснява той.

По-голямата част от прасковите на "Европа Експорт" ще намерят приложение на европейските пазари: "Както подсказва името на нашата компания, нашите експортни пазари се намират основно в европейските страни, като Италия, Нидерландия, Полша и Испания. Надяваме се, че търсенето ще се увеличи през следващите седмици, тъй като имаме значителни количества, готови за експедиция, и въпреки малко по-ниското качество в сравнение с миналата година, то все още е на задоволително ниво", заключава Циноглу.