В личните стопанства в задния двор домашните птици страдат от атаката на хиляди паразити, които изтощават тялото на кокошките носачки. В резултат на това производителността намалява. Предлагаме ви няколко практически съвети.

Външните паразити (въшки, въшки и кърлежи) могат да бъдат контролирани с помощта на прости техники. По този начин използването на пепелни бани ще ви позволи частично, а понякога и напълно да се отървете от вредните паразити.

По-добре е да организирате бани с пепел на открито (през лятото) или на закрито (през зимата): малки кутии или басейни се пълнят със смес от пепел и пясък в съотношение 1: 1. Ако е необходимо, замърсената смес трябва да се замени с свежа.

Два или три пъти годишно (обикновено през пролетта, началото на лятото и есента) можете да направите за домашните питомци терапевтична вана. Водата се налива в малък резервоар от неръждаема стомана и се добавя концентрат от лекарствения продукт (например еко-руно), всичко се разбърква старателно. След това можете да започнете водни процедури:

пилетата трябва да се потапят

във вода за 1-2 минути,

така че само главата да остане на повърхността. След това извадете птицата и я оставете да изсъхне! Тази процедура трябва да се направи с всички птици. Тези бани са много ефективни срещу кожни паразити.

С кърлежите ситуацията е по-сложна,

тъй като те атакуват птиците през нощта и след като са изсмукали кръв, се връщат в убежищата си (пукнатини в дъски, жлебове в кацалки и други вдлъбнатини в дървото).

Най-ефективният метод за борба е накисването на кацалките с дизелово гориво.

След това акарите дълго време не се появяват в кокошарника и не притесняват птиците.

В борбата срещу акарите от краста, които ловуват върху метатарзалните кости на домашните птици, обезобразявайки ги с грозни израстъци (така наречените варовити крака), препоръчват се доказани средства -

използвано моторно масло и брезов катран. Последният е най-ефективен.

Процедурата се извършва по следния начин: един човек взема птицата в ръцете си и я държи здраво, а другият навлажнява памучната вата с катран и внимателно я нанася върху повърхността на неопераната част на крака.

По-добре е процедурата

да се повтори след 7-10 дни.

Внимание! Преди да започнете процедурата, трябва да носите гумени ръкавици, тъй като катранът има силна специфична миризма, която ще остане на ръцете ви дълго време.

Ендопаразитите (живеещи вътре в тялото) причиняват не по-малко вреда на пилетата.

Добре е да знаете, че:

  • домашните кокошки са паразитирани от над 70 вида хелминти;
  • патиците - с 80;
  • а гъските - с 60.

Тези червеи живеят в органите и тъканите на тялото, главно в храносмилателния тракт.

Най-често срещаните паразити са кръгли червеи и хетераксис.

Може да ги преборите със следните лекарства: тетрамизол, албен фенитиазин, фебантел, фенбендазол, комбендазол. Те се продават във всяка ветеринарна аптека.

Лекарството се дава заедно с храната вечерно хранене.

Необходимо е стриктно да се спазват инструкциите за употреба на лекарството и да не се превишава дозата, тъй като това може да доведе до отравяне на птицата.

Препоръчително е да се извършва

обезпаразитяване поне 1 път на сезон.

Между другото, добър антихелминтик е храненето със:

  • счукани тиквени семки
  • смърчови или борови игли.