И дейности на открито, за да оползотворите топлото време с любимците

Като стопанин на котка не е изключено да забелязвате промяна в настроението, нивата на активност и апетит, и навиците на мъркащия си любимец при смяна на годишните сезони. За разлика от хората, котките имат по-силно развита сетивност към промените в светлината, миризмата, влажността и други климатични различия спрямо установените в предходните няколко месеца. Преходът от един сезон в друг влияят също на инстинктите на свръхчувствителните четириноги. Ето как се променя ежедневието на котката с повишаването на температурите и преминаването към лятото:

Котките спят повече, когато е горещо,

така че с повишаването на температурите обичайната им поза ще бъде излегнатата. Както дивите си предци, инстинктивно пестят енергията си в най-топлите части от деня.

Започват да се хранят по-малко

през лятото в сравнение с пролет, есен и зима, защото с приема на храна по-лесно запазват телесната си топлина, а в жегите това няма да е необходимо на организма им. Добре е да коригирате количеството на дневните порции предвид затоплянето, като не забравяйте, че драстични промени трябва да бъдат взети под внимание.

Възможно е да изглеждат по-слаби

точно заради промяната в диетата, така че загубата на известно количество тегло е обичайна. Друг фактор, който ги прави да изглеждат поотслабнали през пролетта и лятото е израстването на нов, по-тънък подкосъм, заместващ зимното палто. Козината на любимците се адаптира към климатичните условия.

Мъркащите любимци приемат

повече вода лятно време,

а и в преходните сезони, ако времето стане по-топло от обичайното. Това важи особено за котките, които прекарват повече време на открито, под прякото слънчево влияние, а не на стайна, изкуствено регулируема температура. Ако котката е през цялото време в затворено помещение с малки промени в температурата (например на климатик), а навън е горещо, може да не забележите разлика в приема на вода.

Линеят повече през преходните сезони

В края на пролетта и началото на лятото обикновено е пикът на линеенето, когато козината се подготвя за по-високите температури. Тя все пак пада в известна степен целогодишно, а през лятото малко повече от зимата, заради чувствителността на четириногите към „фотопериода" - времето, в което са изложени на слънчева светлина. Така че линеенето зависи не само от сезоните, а и от количеството слънчева светлина, което огрява любимеца.

По-често повръщане

е възможно, както заради стрес на организма, така и поради повишеното линеене. Котките често се задавят с топки косми, които впоследствие връщат през устата. Ако често наблюдавате това явление, независимо дали през лятото, както се случва обикновено, помогнете на котката си с по-често разресване на козината. Така ще намалее количеството косми, което я задавя.

Нива на активност

Енергията на котките, както при повечето топлокръвни същества е най-голяма в умерена температура. Оптималното време за котешка активност е през пролетта, когато има повече дневна светлина и излагане на чист въздух, изпълнен с благоуханни за четириногите аромати. Тогава се задейства и вроденото ловно поведение, с пробуждането на птиците и други дребни плячки.

Важно е да знаете какво е нормалното поведение конкретно за вашия любимец през различните периоди на годината, за да може да разпознавате необичайно държание. Като цяло, ако котката показва внезапни или крайни промени, най-добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да отхвърли или потвърди вероятните здравословни причини за промяната. Най-лесният начин е ако се научите да разгадавате посланията на котката, които предава чрез езика на тялото си.

Вероятно котката ви усеща, ако страдате от сезонна депресия и коригира собственото си поведение в отговор, като адаптацията при котките строго варира за отделните индивиди. Тя може да предложи комфорт с мъркане, милувки, облизване и т.н., а може и да прояви симптоми на тревожност, особено ако собствената ви депресия причинява промени в рутината ѝ. И все пак, тези състояния у хората и котките се наблюдават най-често зимата, когато дневната светлина е оскъдна. Лятото също може да е натоварващо, а жегата задушаваща, но с правилните охладителни средства може да бъде изпълнено с незабравими съвместни изживявания за вас и любимците.

Хубавото време е добра предпоставка да му се насладите със забавни дейности на открито за вас и котката – така ще прекарате време заедно, ще изразходите излишната енергия, ще поддържате здравето и тонуса си, а любимците ще бъдат стимулирани. Ето някои от възможните вълнуващи дейности и безопасното им изпълнение:

1. Планински поход

Подходящ за нивата на активност на котката, походът би бил чудесен начин да прекарате един горещ летен ден из сенчести и прохладни горски пътечки. Така, докато се наслаждавате на природата, котката ще отдели дневното си количество енергия. Преди да тръгнете обаче се погрижете за условията – туризмът на открито изисква здрава каишка, раница за котка, ако се наложи да я транспортирате по труднопроходим терен, вода и съд за нея. Уверете се, че избраният маршрут е безопасен и котката няма да бъде изложена на токсични растения или опасност от нападение от други животни и не я оставяйте без каишка и надзор, ако има вероятност да избяга или да се изгуби в дадената зона.

2. Игри в двора

Обмислете организирането на физически игри за котката в двора на къщата, ако търсите забавна дейност, която да не бъде далеч. Пример за такава е котешката криеница, в която сте заложили лакомства и играчки в скрити места из двора, като търсенето им активира ловните инстинкти на котките, осигурява физическа и психическа стимулация. Така се имитира ловуването в реални условия, а котките упражняват сетивата и уменията си.

Можете да наблегнете и на водните игри, слагайки надуваем басейн в двора или поддържайки прохладата с градинска пръскачка или воден пистолет (особено подходящо забавление за малките членове на семейството е да целят любимците с вода). Така ангажирате хем котката, хем децата, но не забравяйте да ги държите под око, за да играят в безопасност.

3. Плажен ден

Друг вариант е да покорите пясъчните брегове на морето или някое езеро, ако мъркащото ви четириного обича водата. Тези места винаги са вълнуващи с разнообразието си от аромати, звуци и гледки. Уверете се, че раницата с принадлежности включва всички важни консумативи – вода, слънцезащита, храна, съдове, играчка, кърпа и аптечка. Осигурете сенчесто място за разхлаждане на любимците.

4. Пикник

На двора или на поляна, това е по-пестящо сили за вас занимание, като докато се отпускате котката може да тича и изследва околния свят, под вашия надзор, разбира се. Прекарайте времето в удовлетворение с освежаваща напитка и лакомства за вас и котката, като ѝ донесете храна, вода и играчки. Погрижете се да осигурите сенчесто място и мека постеля за релаксиращо изживяване.

Възможностите за приключения и почивка през лятото с любимите четириноги са неограничени.