И как да ги „накараме" да го направят

Цъфтежът на ябълковите и крушовите дървета е не само красива гледка, но и обещание за добра реколта. Понякога обаче се случва овощните дръвчета да цъфтят, но да не образуват плодове, или пък въобще да не цъфтят. Важно е да разберете причината за това явление, защото то е ясен сигнал, че нещо не е наред с дървото.

Времето на цъфтежа зависи от климатичните характеристики на региона, метеорологичните условия, сорта, условията на отглеждане и грижите, които овощарят полага. Често се случва някои растения да цъфтят по-рано, други по-късно, в този случай няма място за притеснение. Но какво ще стане, ако едно или повече дървета изобщо не цъфтят, а други са отрупани в цвят? И ситуацията може да се повтори и през следващата година.

Характеристики на сорта и възрастта на дървото

Ако ябълковото или крушовото дърво няма цветове, това може да се дължи на възрастта му. Възможно е то все още да не е достигнало времето да започне да дава плодове.

Някои видове започват да дават плод на третата година след засаждането, други на шестата, трети едва на десетата, а четвърти дори по-късно.

Затова, ако искате да берете реколта в рамките на 2-3 години след засаждането, трябва да научите повече за отделните сортове.

Също така възрастта, на която дървото започва да дава плодове, се влияе от подложката, върху която е присадено.

Нередовно плододаване

Има растения, които цъфтят, но не дават плодове всяка година, а през година. Може миналата година дървото буквално да се е превивало от плодове, а тази да няма нито един завръз.

Подобно явление най-често се наблюдава при ябълкови дървета, по-рядко при круши.

Има няколко причини за такова плододаване - от характеристиките на сорта до неправилна грижа (най-често резитба) и липса на хранителни вещества.

За да избегнете нередовното плододаване, важно е да осигурите на растението добри грижи - редовно и правилно да подрязвате, както и да добавяте хранителни вещества, тъй като след плододаване ябълковото дърво ще се нуждае от много сила, за да се възстанови. И ако няма достатъчно хранене, образуването на цветни пъпки за следващата година просто няма да се случи.

Липса на адаптация към района

Когато ще засаждате нови дръвчета, не се фокусирайте само върху характеристиките на плодовете. Изберете само сортове, зонирани за вашия район. В противен случай дървото може да не издържи на студ или топлина, на чести валежи или суша.

Неправилно засаждане

Липсата на плодове може да се дължи и на неправилно засаждане на дърветата.

Важно е да изберете подходящо място - да е слънчево, без течения, с ниско ниво на подпочвените води.

Нито крушовите, нито ябълковите дървета обичат застояла влага в корените. Ако се преполиват, ще се развиват слабо, ще боледуват и няма да образуват плодни пъпки.

Ако дърветата (особено крушовите) нямат достатъчно светлина, плодните пъпки също няма да се образуват.

Лоша резитба

Както прекомерното подрязване, така и липсата на резитба могат да доведат до това, че едно ябълково или крушово дърво не цъфти или пък да цъфти, но да не образува плодове.

  • Когато се реже по-силно, дървото вместо да формира пъпки, ще насочи всичките си усилия към образуване на нови издънки.
  • Ако се реже слабо, поради прекалено гъстата корона, клоните просто няма да имат достатъчно хранителни вещества, те ще започнат да изсъхват и умират. Дръвчето е отслабено - няма достатъчно сила, за да цъфти изобилно.

Небалансирано хранене

Ако внесете много азот, дърветата ще започнат да увеличава зелената маса за сметка на плодните пъпки. В такава ситуация, ако пъпките набъбнат, те няма да се развият по-нататък или ще се образуват слаби цветове, които не могат да се опрашват.

Ако културните растения нямат достатъчно хранителни елементи (особено фосфор и калий през втората половина на лятото, когато се образуват цветни пъпки) и почвата е слаба, тогава също може да няма цъфтеж през следващата пролет.

Затова подхранването с почвени торове е задължително, желателно е подхранване и с листни торове, които съдържат микроелементи.

Изходът от ситуацията е редовното подхранване, както кореново, така и листно, съдържащо микроелементи.

Недостиг или излишък на влага

Както излишъкът, така и липсата на влага ще повлияят негативно на растежа и развитието на дървото.

  • В първия случай корените се преовлажяват. Поради прекомерно поливане, както и при дръвчета, засадени в ниски влажни места и на почви с близки подподчвени води, корените буквално се задушават, тъй като липсва кислород. Освен това излишната вода отмива хранителните вещества от почвата
  • А недостигът на влага ще се отрази негативно не само на образуването на цветни пъпки, но и на зимуването на растението.

Повреди от болести и неприятели

Друга причина за липсата на буен цъфтеж се крие в болестите и вредителите, които засягат овощните култури.

Ако пъпките завързват и след това падат без да се отворят, причината може да са вредители. Много насекоми, а и болести, могат да причинят различни повреди, които да попречат на плодообразуването, дори да се стигне до 90% загуба.