Най-доброто място за отдих на открито е, разбира се, вашата градина. Особено ако има зони за активни игри, барбекю и събирания с приятели. Озеленяването на това място не е толкова трудно.

  • Правилното подреждане на кът за почивка ви помага да се насладите на чист въздух и комфорт в единство с природата. За да можете да общувате удобно с близки и приятели, поставете го далеч от шума и праха на пътя и любопитните погледи на съседите.
  • Когато избирате мястото, оценете терена, естествената светлина и състава на почвата в различните зони. Изборът на местоположение и дестинация ще ви подскаже по-нататъшни стъпки.
  • Ако имате нужда от уютен кът за уединение, създайте зелена стая в задната част на градината или близо до езерце.
  • Често ли приемате гости? Тераса или беседка в близост до къщата ще бъде полезна. Основното нещо е да го направите удобно за енергични деца, уморени собственици и неочаквани гости.
  • Озеленяването на зоната за отдих трябва да съответства на стила на градината. Изберете подходящи мебели и декорирайте с възглавници и одеяла.

Изборът на място

Зоната за отдих може да се организира в градината, в задния двор, на границата между къщата и градината. Основното е, да е възможно най-удобно и да съответства на цялостния дизайн на къщата и градината.

Идеалното място за зоната за отдих е в непосредствена близост до къщата или лятната кухня, далече от пътя, защитено от вятър, шум и прах, скрито от любопитните очи на съседите, с покрив или навес, който предпазва от слънце и лошо време и с удобни подходи.

Откритата площ пред къщата не е най-доброто място за почивка. Украсете района със зеленина в контейнери, засадете живи плетове или жив плет - след няколко сезона ще порасне и ще ви даде спокойствие и уединение.

Размерът - 10% от парцела

Обикновено 10–15% от земята се разпределя за зони за отдих. Но вие можете да вървите по свой собствен път. Ако площта на парцела позволява, изградете няколко зони за отдих: детска площадка, комплекс за баня, беседка. Те могат да бъдат отделени от градината и стопанските постройки с декоративна ограда, жив плет или цветни бордюри.

Можете да създадете зона за отдих близо до голямо растение или близо до ограда. Уверете се, че от там се открива приятна гледка.

Ако площта е малка, достатъчно е да поставите маса и няколко стола.

Площта определя

Ако площта е малка, достатъчно е да поставите маса и няколко стола.

В по-голям парцел може да се постави беседка или тераса с барбекю.

На просторния парцел има място както за басейн, така и за поляна с шезлонги, люлеещи се столове, хамак, батут... Разумно е да започнете мащабната трансформация на двора със създаването на проект.

Каквото и оборудване на зоната за отдих да изберете, разредете я с растения: подходящи са цветни лехи, тревни площи, жив плет, арки, перголи или декоративни храсти.

До къщата има тераса

Към къщата може да се прикрепи платформа с навес. Колкото по-близо е кухнята, толкова по-бързо можете да подредите масата. Подът и таванът ще бъдат подовете на основната сграда, а стените могат да бъдат изградени от тухли, дърво или да са под формата на жив плет. Истински уют ще създадат цветята във висящи саксии или в съседна леха, или ограда за катерене.

Вътрешен двор

Градинските мебели може да са в двора на открито. Подът може да бъде бетон, плочки или дърво, стените могат да бъдат вертикални тавани, жив плет и дори завеси.

Удобен вариант за подреждане на вътрешен двор е платформата в съседство с къщата. Ако наблизо има врата, през която да се носят мебели и храна и бързо да скриете текстила в случай на дъжд, това ще бъде допълнителен плюс. За украса са добавени цветя в саксии, като дори е предвидено и място за декоративно езерце.

Любимата беседка

Отворените и затворените беседки са любими и многофункционални. Тук можете да обядвате със семейството си, да почетете книга или да бъдете домакин на група приятели. Можете да я построите на всяко място, но дори и за леки и отворени опции основата няма да навреди.

Отворената

е по-проста структура, която може да бъде издигната доста бързо и дори закупена готова. За да предотвратите наводняването от дъждовната вода в пространството на беседката, осигурете нисък подиум. Стационарен покрив може да бъде фиксиран върху вертикални стълбове и изобщо да няма стени или да бъде издигнат само от страната на съседите. Леки, завеси, които не блокират изгледа изглеждат красиво.

Затворената

беседка има защита от вятър, дъжд и студ, така че можете да се отпуснете тук при всяко време. Добър вариант е панорамното плъзгащо се остъкляване - предпазва пространството от лошо време и в същото време ви позволява да се възхищавате на околностите. Когато навън е топло, можете лесно да плъзнете това остъкляване и да се почувствате навън сред природата.

Затворената беседка можете да оборудвате не само с маса и столове, но и с шкаф, диван и фотьойли, да инсталирате камина или да изградите печка.

Уединена зелена стая

Уютна „стая" на открито е чудесен вариант за топло лято. Може да се изолира от любопитни очи с помощта на завеси или жив плет от храсти или увивни растения. Недостатъкът на тази опция е, че тя не е защитена от капризите на времето, така че мебелите за зелена стая не трябва да се повреждат от влага и ярко слънце.

Пергола

Навес под формата на пергола можете лесно да конструирте и сами. Дърветата могат да послужат за фон. В други случаи е препоръчително да допълните дизайна с вечнозелен бръшлян, клематис, грозде и други увивни растения. Едногодишни растения, градински скулптури и друг декор също са актуални.