Белгийските производители на круши са изправени пред сериозни предизвикателства през настоящия овощарски сезон. По-рано през сезона те се справиха със сланите и силните градушки, а сега се сблъскват с голям проблем, свързан с бактериалното заболяване псевдомонас, информира FreshPlaza.

Белгийският телевизионен канал TVL вече излезе със заглавие "Най-лошата реколта от круши от 40 години насам". Това предстои да се види, казва производителят Берт Морен, но и той никога не е виждал подобно нещо. "И преди сме имали проблеми с псевдомонасна инфекция, но никога в такава степен. Мисля, че ще имаме половин реколта", казва той.

Появата на бактерията е свързана с студовете и градушките, които са засегнали производителите, тъй като бактерията pseudomonas се развива най-добре в студени и влажни условия.

"Също така виждаме, че тя варира значително в зависимост от парцела. Бактерията се разпространява предимно по младите дървета и по дърветата, които са били засегнати от градушката. В парцелите, където градушката е била по-малка, нямаме почти никакви проблеми. Наистина по раните от градушката и повредените листа виждаме много черни петна от псевдомонас. И преди сме имали проблеми с бактерията, но след това я третираме и тя изчезва. Толкова екстремна, колкото е сега, обаче не съм изпитвал никога и това ще има сериозни последици за новата реколта," обяснява Берт Морен

Новата реколта, която ще бъде значително по-ранна в сравнение с други години.

"Сега очакваме да започнем да берем на 14 август, но какво ще берем, наистина ще изчакаме и ще видим", продължава Берт. "Има участъци, които са по-добри. Там крушите всъщност изглеждат доста добре. Естествено, те са малко по-груби заради метеорологичните условия, но достигат размера си и растат добре. Въпреки това има и дървета, на които виси само една круша. Това е катастрофа, която много затруднява изравняването на приходите през този сезон. Можем само да се надяваме на добри цени, защото в противен случай годината ще бъде много трудна за много производители. Със сигурност не сме единствените, които са засегнати. Тук, в региона, всички говорят за това и разбирам, че в Нидерландия производителите също са изправени пред проблеми."

"Има обаче и положителни новини", усмихва се Берт. Въпреки проблемите, производителят се опитва да изтъкне положителните аспекти. "В момента може и да не са много, но няма смисъл да живеем само в мизерия. Реколтата от ябълки всъщност изглежда добре. Студът е оставил следи тук-там, но изглежда, че ябълките се получават много хубави. Изглежда, че това е "нормална" реколта. Площите ни с ябълки са значително по-малки от тези с круши, но не всичко е обречено и мрачно," заключава Берт.