Разхлаждането чрез мокрене - ефективно срещу топлината

Инес ЗЛАТАНОВА

В разгара на летните горещини обичайно се използва по-студена вода под душа и по-често се ходи за подстригване при фризьор. Извършвайки тези действия, хората се надяват да понасят жегите по-леко и се замислят дали могат по сходен начин да облекчат дискомфорта от високите температури при любимците си. Отговорът е да, със съответните различия спрямо биологията на вида – летните грижи за външния вид, обичайното намаляване на козината и разхладителното мокрене могат да направят кучешкото лято малко по-поносимо. По този начин се решават много от проблемите, които кучетата изпитват в най-топлото време от годината. Тези проблеми включват: повишено линеене и слюнкоотделяне, съпътстваща топлина и влага при дейностите на открито, риск от дехидратация, кожни проблеми, топлинен удар, и други. Осигурявайки източник на хладина за четириногото, му помагате да изразходва енергията си на открито в спокойствие и безопасност за по-продължителен период от време.

Грумингът е важен за здравето и през лятото, но запомнете, че не е нужно да променяте степента на скъсяване на козината, повече от регулярното. Оформянето на косъма поддържа комфорта на кучето през цялата година, но решението за предотвратяване на прегряването не е по-къса подстрижка, а самото разресване на козината. Линеещите косми, които се задържат между неокапалите трябва да се отстраняват с четка, за да не задържат допълнителна топлина.

Редовното четкане намалява гъстотата

на космите и отстранява мъртвите клетки

Честотата на разресване зависи от вида и дължината на косъма на кучето, но обикновено се препоръчва да е по веднъж седмично през лятото, а за кучета с по-дълга и гъста козина или такива, които линеят силно – през ден до ежедневно, спрямо степента на линеене.

Драстичното скъсяване на дължината от друга страна може да застраши способността на четириногото да се охлажда, защото в жегите космите сами се изправят и подреждат, за максимално повишаване на въздушния поток. Козината на домашния ви любимец осигурява вграден климатичен контрол и непропусклив на топлина защитен слой във всякакви климатични условия. През лятото подкосъмът на породите с двойна козина предпазва любимеца от прекалено горещо състояние, като задържа по-хладен въздух до кожата. Козината също така предпазва кожата от контакт с всякакви неприятни неща, като алергени, насекоми и продукти за пръскане срещу вредители или болести по растенията.

Прическата „нула номер" директно излага

кожата под влиянието на слънчевите лъчи

и има риск от изгаряне, затова не го правете в никакъв случай! Обикновено слънчевите изгаряния не са проблем, когато имате космата порода, защото козината не пропуска слънчевите лъчи до кожата. Нанасянето на слънцезащитен крем за любимци преди излизане навън е задължително, ако кучето е с тънка или обръсната поради друга причина козина. Кучетата с тънка или светла такава, като далматинци, боксери, голдън ретривъри, лабрадори и питбули, са особено податливи на слънчево изгаряне през летните месеци. Също така е от съществено значение да наблюдавате времето прекарано на открито и да осигурявате необходимото количество сянка и вода, за да избегнете топлинен удар.

Къпете кучето стандартно с цел измиване,

мокрете го с вода за допълнително разхлаждане

Къпането също е процедура, която вероятно зачестявате в топлото време, но не трябва да се прекалява с нея, заради употребата на измиваща козметика и търкането на кожата, от които могат да се получат сухота и раздразнения. Ако имате възможност да мокрите кучето с по-хладка вода през деня, няма нужда от допълнително къпане. Разхлаждането с пръскане или потапяне е достатъчно, като не трябва температурата на водата да бъде леденостудена, за да не се шокира организма от рязката смяна. Ако къпете кучето за отмиване на мръсотия, след като се е разхлаждало в някое езеро например, то не забравяйте да използвате специално предназначени за него шампоани. Някои човешки не са проблем, но повечето са твърде силни и има вероятност да изсушат кожата, особено при по-честата употреба през лятото.

По принцип е нормално кучето да се къпе веднъж, до три пъти в месеца, при необходимост - при цапане с кал на цялото тяло, освен лапите, и/или при поява на неприятна миризма. През лятото може да се случва до няколко пъти месечно, но все пак избягвайте да бъде повече от 3-4 пъти. Или иначе казано до максимум веднъж седмично (и то ако породата не е късокосместа), за да не се стигне до други здравословни проблеми в намерението да се решат тези, които жегите биха причинили. Прекомерното къпане или разресване може да лиши козината на вашето куче от естествени масла, което води до сухота и раздразнение. Важно е да намерите баланс между поддържането на козината чиста и здрава.

Кучетата са склонни да събират мръсотия, отломки и бактерии между пръстите на краката си и около ушите по време на лятната игра. Подстригването на излишните косми в тези зони може да помогне за предотвратяване на инфекции и поддържане на хигиената. Ако забележите, че кичурите на кучето се заплитат или сплъстяват в тези области, това е добра индикация, че е време за подстригване. Важно е да бъдете нежни и внимателни, когато подстригвате около ушите на четириногото. Използвайте малки, остри ножици, специално предназначени за подстригване на домашни любимци, и действайте бавно, за да избегнете инциденти или наранявания при резки движения. Уверете се, че хватът ви е добър, дори ако се наложи помолете втори човек за съдействие.

Можете също така да се консултирате с професионален грумър за препоръка относно това колко често да подстригвате тези части на тялото, въз основа на породата и вида козина на вашият любимец.

Далматинците са порода, която изгаря на слънце по-лесно от другите кучета
Далматинците са порода, която изгаря на слънце по-лесно от другите кучета
Разхлаждане с маркуча за напояване на двора
Разхлаждане с маркуча за напояване на двора
Йоркитата са със специфична подстрижка около ушите
Йоркитата са със специфична подстрижка около ушите