Разнообразни сортове представя фирма „Опора Заден" в базата си край Цалапица

За поредна година „Опора Заден България" организира Дни на отворени врати в базата си край Цалапица, Пловдивско. През тези дни посетителите може да се запознаят със сортовете и хибридите, както и с технологиите, които се прилагат при отглеждането на културите, застъпени както в оранжерията, така и на откритите площи.

Тази година акцент отново ще са доматите, като посетителите ще могат да видят разнообразни сортове, които са с различна насоченост, каза Мария Николова, управител на базата и организатор на събитието. Също така представяме салати, различни подправки и други зеленчуци, които са навън.

И тази година събитието има няколко фокуса. Производителите на зеленчуци ще се срещнат с търговски вериги, търговци и кулинари. Целта е да се осъществи една добра връзка между всичките звена – производители, търговци и кулинари, защото в тази насока има още много да се работи.

По принцип производителите отглеждат сортове, които смятат, че ще може да реализират, но не винаги успяват да продадат, уточнява Мария Николова. И това е защото пазарът търпи промяна. В последните години наблюдаваме тенденция, че има интерес към по-различни сортове, особено при домати и пипер, също и при тикви. Българският потребител вече е информиран, вижда голямото разнообразие, което се предлага по света, съответно търси такива продукти и на нашия пазар. А когато търговците не могат да ги намерят у нас, трябва да ги внесат отвън. При кулинарите е по същия начин. Вече има ресторанти, в който шеф-готвачите им се интересуват и приготвят ястия от специфични сортове. Ето защо ние решихме да заложим и на т. нар. нетрадиционни сортове, които българският производител не е отглеждал, или има в по-малки количества.

Зеленчукопроизводство в демонстрационната база е изцяло интегрирано, използването на минерални торове и пестициди е сведено до минимум. Тази година технологията за защита на доматите от вредителите е на БАСФ, като акцент е биологичният продукт Серифел.

Серифел е нов продукт, биологичен фунгицид. Той контролира успешно сиво и бяло гниене, кафяви листни петна. Регистриран е в домати, пипер, лозя, патладжан, ягодоплодни – в доза 50 г/дка. Едно от най-големите предимства е, че след третиране не се натрупва и задържа върху повърхността, т.е. плодовете остават чисти и не се виждат остатъци от третирането.

Регистрацията е от фаза цъфтеж до края на вегетацията, но специалистите от БАСФ препоръчват да бъде позициониран като последно третиране, за да може да се използват най-силните му качества, а именно липсата на карантинен срок, както и липсата на остатъчни количества в продукцията.