Паралелограмното окачване на инвентара стои в основата на прецизното движение по терена

Една от приликите между специализираните изложения за земеделие у нас, в Европа и по цял свят са тенденциите за внедряване на определени сегменти от аграрната техника. Актуален пример са машините за лентова почвообработка, или т.нар. Strip-till. Производството, дистрибуцията и употребата на култиватори, сеялки и комплексни инвентари за мултиприложение на полето, които работят по този метод, нараства през последните няколко сезона. Засилено присъствие на такъв вид техника се забелязва от началото на годината и в изданията на много агропанаири като националните АГРА, БАТА АГРО, Ден на полето; за Балканите: Agriplanta и други; предстоящите в световен мащаб: Cereals и Growndswell. Strip-till обработващите инвентари има какво да предложат на земеделците, чрез редица високо оценявани предимства като:

  • Намалена ерозия на почвата и водата. Ивичната обработка позволява на растителните остатъци да останат непокътнати между редовете, което спомага дренажа, въздушния поток и поддържа биологичното здраве на почвата. Това води до идеална подготовка на семенното легло с едно минаване, следователно бързо покълване и силен първоначален растеж.
  • Прецизно поставяне на хранителни вещества и ефективно смесване на тора по цялата лента. Обикновено това се дължи на технологията за променлива норма, която подпомага така или иначе точното изпълнение на машината, в поставянето на торове и семена в необходимата зона, според нуждите на даденото поле.
  • Намалено уплътняване на почвата и увеличена филтрация на водата, които засилват растежа на корените. Обработката разбива кората в горните слоеве, което спомага за циркулацията на вода и въздух в нея. Обработената ивица е с около 12℃ по-висока температура на почвата от необработената площ, което е важно при преждевременно навлизане на полето.
  • По-малко износване на частите на трактора, заради намаленото преминаване по полето, в сравнение с конвенционалната обработка. Това спестява и време, като работните часове могат да паднат с до 50%.

Няма загуба на добив, напротив – повишава го.

  • Понижава разходите за гориво, заради броя преминавания, както и разходите за семена и тор, заради прецизната им употреба. Конвенционалната оран е с до 10 пъти по-висок разход на гориво.

Производителите гарантират издръжливостта в различни срокове. Най-лесният начин за изпитване на здравината на инвентара е чрез тест драйв с по-висока скорост.

Всички тези предимства откриваме в лентовия култиватор на немската марка Kuhn – Striger 600R. Той ще бъде представен на фестивала за регенеративно земеделие Groundswell 2024 в края на юни. Това, което го отличава от аналогичните конвенционални инвентари е намаленото влияние върху почвата и оперативните разходи. Култиваторът обработва почвата в прецизни тесни ивици, за да съответства на разположението на семената, оставяйки останалата част от полето необезпокоявана. Разполага със серия редови единици, които са независими от рамата, с колело за измерване на дълбочина отпред, последвано от отварящ се диск за разрязване на отпадъците. Почистващите секции премахват всички остатъци от повърхността по лентата, преди да бъде разрохкана почвата в дълбочина от 70-300 мм. След това

дефлекторни дискове предотвратяват

излизането на почвата от лентата,
преди задните притискащи колела да уплътнят отново линията на сеитба, за да запазят влагата. По време на скорошен опит с царевица, Striger бил сравнен с конвенционална система, по думите на Ед Фаншоу, специалист от Kuhn. Резултатите отчели значително по-ниско използване на дизел в полза на strip-till, при постигане на еднакъв краен добив, подобрено „настаняване" на семената и ранен растеж. Движението на машината по време на прибиране на реколтата също било видимо по-добро, с по-малко коловози и подобрена водна филтрация. Към Striger 600R може да се присъедини Performer 4000 с монтиран резервоар SH 600 и сеитбен комплект за цялостна сезонна обработка. Опцията SH 600 е нововъведение от миналата година и предлага на производителите възможността да засяват покривни култури равномерно от първото преминаване.

Малко преди този фестивал, на изложението Cereals в началото на месеца, британският производител Grange Machinery също представи нов Strip-till култиватор. Продуктовата гама на марката помага в намаляването на разходите по отглеждане на културите, подобрява земната структура и ефективността на стопанството, адаптирайки се лесно към текущата агротехническа система на работа. Grange Strip-Till Preparator е представен за първи път на миналогодишното издание на същото събитие, в предлагането на почвено разрохкване, аериране и създаване на лентова прецизна сеитба, използвайки интензивното разположение на работни органи със зъбци и дискове. Универсалният инструмент е създаден чрез фермерска обратна връзка, след разработката и доразвиване на три прототипа. „От съществено значение е дизайнът на този тип машини да бъде точно определен, за да се направи перфектната ивица, която да позволява целенасочено засяване и внасяне на торове, като по този начин се използват по най-добрия начин скъпоструващите ресурси, запазва се влагата и се подобрява качеството на почвата", обяснява Рон Джоунс от компанията производител.

Трите независими реда култивиращи

дискове могат да се регулират хидравлично,
като същевременно работят в хармония със зъбците. Зонален обръч с призматични валяци на Guttler изпълнява последната част от обработката, за да раздроби всички буци, които са преминали през системата, както и да консолидира реда в готовност за сеитба. Друга функция на прикачната машина е възможността за прилагане на гранулиран или течен тор след минаването на разрохкващите лапи. Междуредията могат да се регулират, за да отговорят на работа при различни култури. Хидравличните предни режещи дискове са монтирани така, че да осигурят отстраняване на отпадъците по полето. Комплектът за обработка се предлага в работни ширини от 3, 4 и 6 м, а необходимата мощност на трактора е 210 к.с.

Новият модел за лентова обработка на Grange Machinery Top-Tilth е означен като култиватор с горна обработка (TTC) - многофункционално приспособление, което предлага почвено култивиране 3 в 1. Той разполага с хидравлични предни водещи дискове и хидравлично прибиращи се работни органи за повдигане и преструктуриране на почвата в дълбочина, пред рама с шахматно разположени вълнообразни дискове, които обработват горната част на почвата. Паралелограмната характеристика позволява дисковата греда да бъде хидравлично регулируема за точно управление на работната дълбочина на диска за оптимална работа при различни условия и типове почва. Заден уплътняващ валяк Guttler с пълна ширина предлага окончателно култивиране и смесване, създавайки семенно легло, готово за сеитба. Трите елемента, монтирани към рамата, позволяват на машината да се превърне в пълносистемен култиватор, плитък дисков култиватор или разрохкващ на по-голяма дълбочина. Предлага се в същите работни ширини като предходния споменат модел, но се нуждае от минимална мощност на трактора 250 к.с.

Междувременно в България, на „Ден на полето" в с. Българово, две дистрибуторски фирми на агротехника участваха със Strip-till инвентар на щандовете си. Произведен във Франция, Agrisem Stripcat II извършва 4 операции с едно минаване: проследяване на земята с пневматичен успоредник и странични колела, като дискът на отварачката пропуква земята; почистване на лентата за семена с плаващи колела за отпадъци; напукване на дълбочина до 25 см; тромбоване на лентата с пръстеновидни колела и пневматичен контрол на налягането. Има много възможни конфигурации с фиксирана, вертикална или теглителна рама, предлага се с от 4 до 24 реда и ширина от 45 до 80 см в ред, и

може да се сгъва до по-малко от 3 м на пътя

Обработка, сеитба и торене са функциите на машината. Всеки компонент на Stripcat е монтиран на паралелограм за окачване на колело, което гарантира точен и последователен мониторинг на почвата. Налягането, приложено от въздушната възглавница, е регулируемо от 600 кг с терминал в кабината. Позволява работа със скорост от 10 км/ч. Изместеното разположение на двата диска, вдлъбнатата им форма и работният им ъгъл осигуряват ефективност при всякакви условия, без никакво задръстване, а плаващите колела Sunco предварително отстраняват остатъците от слама. Монтирането върху успоредник с въздушна възглавница е допълнителна функция, която позволява прецизното регулиране на агресивността на работа на уредите за отломки, за да отстранява само остатъците. С този инструмент

употребата на торове спада с до 30%,

разходът на гориво е намален до 50 л/ха,
почвата е по-топла, кореновата система – по-здрава, а покривните култури се управляват по-лесно.

Hеrcules 8 е предназначен за лентова обработка, сеитба и торовнасяне. Лентите са със ширина от 150 до 200 мм и дълбочина 220 мм. Благодарение на обработката с него само на 30% от бъдещата посевна площ е възможно да се постигнат икономии на разходи. Обработените ленти натрупват добро количество влага, бързо се затоплят през пролетта, осигурявайки удобни условия за развитие на редови култури. Остатъците от стърнища, които се затварят от агрегата в междуредията, предотвратяват поникването на плевели. Влагата се натрупва между почвата и растителните остатъци поради температурната разлика между почвата и остатъците. С помощта на три независими пневматични кръга налягането се регулира прецизно: секции в зависимост от съпротивлението на почвата; редочистачи в зависимост от количеството растителни остатъци; притискащи колела за раздробяване на буци и уплътняване на почвата.

Регулирането се извършва със специализирано дистанционно управление в кабината на трактора. Секцията се състои от модулни елементи, всеки от които има различни конфигурации за оптимална работа при различни условия. Предните опорни колела задържат растителните остатъци и позволяват на разцепващия диск да ги реже възможно най-ефективно, осигурявайки точно копиране на релефа на цялото сечение. Има различни варианти за завършване на предните опорни колела, в зависимост от задачите, околните условия за работа на устройството и други фактори. Има възможност за монтиране на колела с мека гума за работа при мокри условия, или с твърда гума за работа върху големи остатъци от стебла. Машините за почистване на редове пренасят остатъците от стърнища към пътеките, което допълнително допринася за натрупването и задържането на влага. Имат

паралелограмно окачване, поради което

поддържат постоянни ъглите на дисковете

и копират терена възможно най-плавно и точно.

Дисковете на чистачките са изместени, за да осигурят пълно покриване на работната площ и имат допълнително регулиране на височината. Дисковете имат специална вдлъбната форма на зъбите, която предотвратява разцепването на растителните остатъци. Има възможност за безстепенно регулиране на работната скоба благодарение на въздушната възглавница, управлявана от централизирана конзола.

3-метров Grange Machinery Strip-till Preparator
3-метров Grange Machinery Strip-till Preparator
Grange Machinery Top-Tilth
Grange Machinery Top-Tilth
Agrisem Stripcat
Agrisem Stripcat
Hercules 4
Hercules 4
Работни органи на Hercules 4
Работни органи на Hercules 4