И трите варианта на заболяване може да се появят в токсична форма при свинята майка, след което се стига до значителна депресия, тежка дехидратация на тялото, повишена честота и затруднено дишане.

Причината е

метаболитно разстройство

на майката по време на бременност,

когато са нарушени условията на хранене и поддържане на майката. Няма нужда да отлагате лечението, по-добре е да се обадите на ветеринарен лекар.

При прасенцата по време на лечението

1-2 хранения се заменят с даване на 1% разтвор на трапезна сол в преварена вода.

Също така е добре да се пият настойки от лайка и жълт кантарион. Използват се сулфонамидни лекарства.

Колибактериозата

може да възникне и при прасенца

При това заболяване ешерихия коли участва активно в патологичния процес. Прасенцата се разболяват на възраст 1–7 дни, смъртността на младите животни може да достигне до 30%.

Заболяването протича тежко,

придружено от отказ от хранене, повишаване на температурата до +41+42° C, като

  • координацията на движенията е нарушена;
  • появяват се диария и депресия;
  • изпражненията са сиво-бели и жълтеникави на цвят и с газови мехурчета.

За лечение храненето се

заменя с физиологичен разтвор,

колибактерин и други лекарства се използват за нормализиране на микрофлората.

Използват се и антибиотици.

За да се предотврати появата на това заболяване, се използват серум от коли- и гама-глобулин, а майките се хранят и поддържат правилно още по време на бременност.

Внимание! В допълнение, салмонелоза (паратиф) се регистрира при прасенца , което се проявява на възраст от 7-10 дни до 5 месеца. При това заболяване животните получават треска, диария, увреждане на ставите и пневмония.

За да се предотврати заболяването,

прасенцата получават ацидофилус, колибактерин и оризова вода. Извършва се ваксинация. При лечението се използват антибиотици и имуноглобулин.

Важно! Всичко се контролира от ветеринарен лекар!

За предпазване от диария може да си приготвите кафе от ечемик –

лечебна и питателна напитка.

Изпечените до черешов цвят ечемични зърна се смилат и пресяват. Полученото брашно се изсипва във врящо обезмаслено прясно мляко, отново се довежда до кипене, отстранява се от огъня и отново се прецежда. За 3 литра обезмаслено мляко вземете 40-50 г ечемично кафе.

За прасенцата

можете да поставите червена глина, парчета от чиста трева и тебешир. Прасенцата охотно гризат изгорени кори от хляб или дървени въглища (но само широколистни дървета). Въглищата насърчават доброто функциониране на стомашно-чревния тракт, като по този начин повишават хранителната стойност и смилаемостта на фуража.

Храносмилателните

разстройства при прасенцата

се появяват и при недостиг на желязо в организма, липса на мед, кобалт, манган, фосфор и някои витамини. Прасенцата развиват хранителна анемия . Прасето губи апетит и отслабва. Кожата придобива сивкав цвят, става бледа, лигавиците имат оттенък на жълтеница.

Внимание! Ако в диетата не се въвеждат микроелементи, витамини и препарати, съдържащи желязо, животното умира от изтощение.