Има много причини за неуспешно лечение на кучето или котката от бълхи. Възможни фактори са некачествени продукти, неправилна употреба и др. Ето някои проблеми с обезпаразитяването:

Продуктът може да причини сърбеж

Някои локални продукти засилват сърбежа за известно време и четириногото започва да се чеше повече. Все пак причината това да се случва е добра новина – умиращите бълхи са склонни да се движат повече, което причинява временен пристъп на интензивно чесане. Продуктът ги убива бавно и затова стават свръхвъзбудени, което от своя страна ги привлича към горната част на козината, а това ги прави и по-видими. Понякога минават до 12 часа до пълно унищожение, но продуктът работи.

Не използвате правилния продукт

Друга причина за странното явление е продуктът, който нанасяте да не е толкова ефективен, колкото друг, предписан с рецепта от специалист. Много бълхи са развили резистентност към по-евтините медикаменти, а много любимци са развили нежелани реакции към същите.

Използвате продукта неправилно

Поставянето на точната доза изисква да бъде съобразена с теглото но кучето или котката, според предписанията в упътването. Уверете се, че сте премерили точно теглото на любимеца си, повечето ветеринари поставят любимците на везна без да искат пари за това. Също така трябва да избягвате да къпете кучето или котката си в рамките на 24 часа, след прилагането на локални продукти против бълхи. Ако нанасяте продукта след баня, уверете се, че вашето четириного е напълно сухо. Не на последно място, уверете се, че нанасяте локалния продукт върху кожата, а не само върху козината.

Ако вече използвате продукт с рецепта и все още виждате бълхите, помислете, че отнема време, докато умрат. Те се задържат по матраци, платове, плюшени играчки и други предмети от бита. Необходими са последователни месечни приложения на локални продукти, за да се унищожи напълно популацията от бълхи. Това е така, защото женската бълха снася до 50 яйца на ден. Те се развиват в продължение на около 21 дни, докато станат възрастни. Ако видите възрастни бълхи вероятно сте закъснели с три месеца да ги поставите под пълен контрол. Бълхите, които намирате по вашето куче, са само малък процент от цялото им население в дома ви.

Ако имате няколко домашни любимци, трябва да лекувате всичките, дори да не са ги прихванали, защото само едно животно е достатъчно да ги завъди, за да са в дома ви и да бъдат прихващани от всеки обитател. Същото важи за хората. Не забравяйте да лекувате всички домашни любимци едновременно и да използвате специфични продукти за приложение върху кучета и котки.

Ако сте нанесли продукти против бълхи както върху кучето си, така и в дома си, но четириногото продължава да се чеше е възможно да страда от дерматит от ухапвания от бълхи. Само едно ухапване от бълха може да накара вашето куче или коте да бъде нещастно и ефектите може да продължават известно време, дори след успешно лечение. Според проучвания, до 40% от кучетата могат да дадат положителен тест за алергии към ухапвания от бълхи. Въпреки това, ако кучето ви все още се чеше и няма признаци на бълхи, може да страда от някакъв друг вид алергия. Алергичният дерматит е най-честият проблем, при който вашето куче е алергично към слюнката на бълхи. Това причинява постоянно чесане и хапане, което допълнително води до плешиви петна, горещи точки и развитие на потенциални инфекции. Ако кучето погълне бълха, може да получи тения . Този паразит ще живее в чревния тракт и ще отнема жизненоважни хранителни вещества. В екстремни случаи на заразяване с бълхи кучето може да стане анемично, ако не се лекува. Това се дължи на масивна загуба на червени кръвни клетки.

Ако имате котки в домакинството, уверете се, че използвате само лекарства против бълхи, които са специално етикетирани за употреба при котки. Повечето лекарства за кучета съдържат перметрин, химикал, който е опасен за котките. Трябва да държите кучетата далеч от други домашни любимци, ако преминават през лечение срещу бълхи, поне докато лекарството изсъхне. Може да се почувствате леко натоварени от всички продукти против кучешки бълхи на пазара. За по-добро сравнение, съставът на различните препарати включва различни вещества, регулатори на растежа на насекомите, например: фипронил; пирипроксифен, имидаклоприд, перметрин. Те убиват бълхите за до 12 часа, преди да снесат яйца, парализират ги предотвратявайки развитието им в следващ стадий. Повечето лекарства са безопасни за употреба и при палета.

За да защитите напълно себе си и любимците, обитаващи домакинството, трябва да изтребите вредителя от жилището си. Ако лечението покаже само временно облекчение, възможно е бълхите да живеят някъде в дома ви и да се качат на вашия домашен любимец след лечението. Почистете хубаво с прахосмукачка навсякъде, включително в пространствата, където бълхите имат навик да се завират – килими, дивани, матраци, мебели, паркет. Може да се наложи да почиствате с прахосмукачката всеки ден и да минавате килима с пара. Ако вашето куче спи в собствено легло, трябва да използвате гореща сапунена вода, за да измиете спалното бельо, като същото се отнася и за останалите легла, където кучето ляга. Потенциално можете да използвате спрей за третиране срещу бълхи на закрито. Трябва да направите това, когато няма никой вътре и трябва да се уверите, че няма контакт с напръсканите зони, докато не изсъхне.

Ако вашето куче прекарва много време на двора, то може да е податливо на бълхи, които присъстват на открито. За да премахнете бълхите от двора може да наводните пространството, най-вече около кучешката колиба, дървета и огради. Пръскайте с инсектицид в зоната, където кучето прекарва време, около всякакви декоративни елементи, навеси и храсти. Добър инсектицид за използване е диатомичната пръст. Този химикал действа като абсорбира цялата влага от екзоскелета на бълхите и ги дехидратира. Може да поставите нематоди в градината – червеи, които се хранят с вредители. Бълхите мразят миризмата на кедър, така че и разпръскването на кедрови стърготини също е вариант.