Кулинарно-фолклорен празник „Чукан боб с коприва и хоро се извива" ще се състои в троянското село Черни Осъм на 22 юни, съобщава БТА.

Събитието се организира за шести път. На място ще бъде приготвяно характерното за троянския край ястие боб с коприва. Целта на организаторите от Народно читалище „Знание – 1906 г." в населеното място е да запазят традиционната рецепта, която е една от емблемите на Черни Осъм.

Бобът, според секретаря на читалището Мариана Атанасова винаги трябва да е шарен и задължително да е предварително счукан. Към него се добавят кръвтина (солено месо), коприва и типични местни подправки. Главен майстор-готвач е Николай Николов, който следи за автентичността на рецептата.

Празникът ще започне с дефиле от Природонаучния музей в селото до площада пред читалището.

Организаторите очакват във фолклорната програма да се включат около 450 участника, от 25 състава от София, Велинград, Велико Търново, Хасково, Русе, Враца, Първомай, Дряново, Ловеч, Троян и др. Специални гости ще бъдат Валя Балканска и гайдарят Петър Янев. За пръв път ще има и търговска улица със занаятчийски произведения и храни.