Очакваната реколта за 2024 г. е между 6,1 и 6,3 млн. тона пшеница и над 800 хил. тона ечемик

"Очаква се между 6,1 и 6,3 милиона тона добив от зърно с много добро качество". Това каза служебният министър на земеделието Георги Тахов по време на откриването на тазгодишната национална жътвена кампания в полетата край пловдивското село Златитрап.

Предварителните данни на МЗХ сочат още, че добивът от ечемик ще бъде над 800 хил. тона, като през 2024 г. се очаква да бъдат ожънати близо 11 млн. дка пшеница и 1,6 млн. дка ечемик. Според министъра няма повод за притеснение по отношение на съхранението на реколтата - складовете имат свободен капацитет от 80%, а в момента има налични между 2,8 и 3 млн тона зърнени и маслодайни култури.

"Зърнопроизводството остава един от най-стабилните сектори, значим фактор, допринасящ за  националната икономика", отбеляза Тахов пред медиите, отчитайки че българските зърнопроизводители изнасят продукцията си в над 30 държави, сред които дори Южна Корея. Относно квотите за внос на зърно от Украйна, той изрази надежда, че те ще бъдат запазени, като в това отношение се очаква яснота на Съвет на министрите по земеделие в Брюксел след две седмици.

Пред медии земеделският министър съобщи, че към момента са подадени 42 хил. заявления в кампанията по директни плащания. „От тях около 38 хил. са за площи, с общ размер около 3 млн. хектара. Очакванията ни са за 3.6 млн. хка, а крайният срок за подаване на заявленията е 30 юни", припомни министър Тахов.

Официалното откриване на кампанията е организирано от НАЗ. То е част от евроинициативата "Хляб на мира". Председателят на НАЗ Илия Проданов изрази благодарност и признание към земеделските производители, които допринасят за осигуряването на хляба в държавата.

Домакин на дългоочакваното събитие тази година е Съюзът на зърнопроизводителите от Пловдив. Неговият председател Людмил Работов добави, че жътвата трябва да започне в хубав ден, за да е богат урожаят и да е спорна работата цяло лято.

"Да са златни житата в полето, да е едро в класа зрънцето", е мотото на настоящата жътвена кампания, която подрани с около две седмици и половина спрямо миналата година (28.06.2023 г.). Церемонията по откриването стартира с тълкуванието, че златото в името на населеното място (с. Златитрап) символизира златните поля, които обгръщат тамошните полета, а "трап" така или иначе си означава земя. В област Пловдив състоянието на есенниците е нормално, като прогнозният среден добив на пшеница е 442 кг/дка, а на ечемик - 404 кг/дка.

Ритуал по зажънване
Ритуал по зажънване