Краставицата е един от най-популярните зеленчуци в света. Затова производителите често обичат да се хвалят пред колегите си с размера на своите краставици, като често преувеличават много. В тази връзка екипът на EastFruit е решил само въз основа на истински и добре документирани факти да създаде класация на най-големите краставици, отглеждани някога от хората.

При съставянето на рейтинга на най-големите краставици обаче се сблъскахме с неочаквана, но не и необичайна дилема - кое е по-важно: дължината на краставицата или нейната дебелина? Тъй като предпочитанията са чисто индивидуално нещо, решихме да вземем предвид и двата параметъра, пише изданието.

И така, нека започнем с дължината на краставицата. Най-дългата, според Книгата на рекордите на Гинес, е британско-полска краставица, отгледана от Себастиан Суски от Обединеното кралство през 2022 г. Себастиан, който след поставянето на световния рекорд гордо позира пред фотографите със своята краставица, дълга повече от метър, е родом от Полша.

Най-дългата, според Книгата на рекордите на Гинес, е британско-полска краставица, отгледана от Себастиан Суски от Обединеното кралство през 2022 г.
Най-дългата, според Книгата на рекордите на Гинес, е британско-полска краставица, отгледана от Себастиан Суски от Обединеното кралство през 2022 г.

Семената на краставицата, по думите му, също идват от негов колега в Полша и се представят добре в плодородната почва на Саутхемптън в Обединеното кралство. Между другото, дължината на тази невероятна краставица е точно 1 метър и 13 сантиметра, така че зеленчукопроизводителят е трябвало да прехвърли краставицата си през рамо, докато върви!

Но за тези, които предпочитат дебелината и теглото пред дължината на краставицата, ще бъде интересен друг рекордьор. Най-тежката краставица в историята, която е тежала 13,4 килограма, е отгледана от човек, чието име е Винсент Седин.

Най-тежката краставица в историята, която е тежала 13,4 килограма, е отгледана от човек, чието име е Винсент Седин.


Най-тежката краставица в историята, която е тежала 13,4 килограма, е отгледана от човек, чието име е Винсент Седин. 

Краставицата е израснала във Великобритания и е била събрана на 23 септември 2023 г. Може би има нещо във водата в Обединеното кралство?

В пресата се появяват и съобщения, че уж някакъв китайски фермер на име Акеле Хе през 2010 г. отгледал краставица, която била дълга цели 170 см. Този рекорд обаче не е официално регистриран. Освен това, за разлика от предишните рекордьори, китайският зеленчукопроизводител не се е опитвал да счупи рекордите по дължина или тегло на краставиците си, а просто щедро е поливал краставицата си и я е хранел с конски тор. Твърди се, че самият той бил изненадан, когато открил, че краставицата му е достигнала такива гигантски размери.

Надяваме се, че тази информация няма да подейства демотивиращо на онези фермери, чиито краставици не достигат рекордите по дължина или дебелина. В края на краищата най-важното нещо не е размерът, а качеството! В края на краищата благосъстоянието на цялото предприятие зависи от качеството и способността да продавате добре своите предимства, заключава публикацията.