Работилници за деца и възрастни, среща с пчелари, занаятчийски кът и куклен театър са само част от богатата целодневна програма на събитието в София

Четвъртото поредно издание на еднодневния фестивал „Денят на пчелите" ще се проведе на 18 май, събота, от 10:00 до 18:00 ч. в Южен парк, София. Събитието се организира от „Истински мед" по случай Международния ден на пчелите и има за цел да създаде по-голяма информираност за ползите от пчелите и важността от тяхното опазване.
Входът е свободен за всички посетители, а организаторите планират богата целодневна програма с разнообразни активности за деца и възрастни.

В рамките на целия ден посетителите на фестивала ще могат да се насладят на различни семейни активности. Децаца ще имат възможност да се включат в работилници за изработка на Memory игра за жизнения цикъл на пчелата или да си направят цветна градинка и пролетен венец. Предвидена е и образователна лекция с пчеларя Сергей Петров, с която да се обогатят знанията им за пчелите и тяхната значима роля в природата.

Много развлекателни и образователни активности очакват и по-големите посетители на празника. Една от тях ще бъде специална работилница за изработка на „моливник", в която ще бъде вдъхнат втори живот празно бурканче мед и ще бъдат използвани само естествени материали, с грижа за природата.

През целия ден на събитието ще присъстват и пчелари от програмата „Осинови кошер", които чрез редица демонстации ще запознаят посетителите с някои от процесите при производството на мед и как протича живота на пчелите в кошера.

Организаторите на фестивала предвиждат и целодневна програма от сцената. Събитието ще бъде открито от основателя на платформата „Истински мед" и представители на корпоративния бранш, които подкрепят събитието и с чиято помощ то се осъществява. Те ще запознаят присъстващите със своите практики в областта на корпоративната социална отговорност, опазването на околната среда и биоразнообразието.

За доброто настроение на най-малките гости на празника ще се погрижи театър Гестус, с техните две представления „Червената шапчица" и „Палечка".

В рамките на събитието ще се проведе и дипломирането на третия випуск на „Пчеларски университет". В него близо 40 кандидат-пчелари се обучават хибридно от опитни пчелари и преподаватели. Целта на обучителната програма е да помогне на начинаещите да стартират в занаята и да бъде поле за взаимопомагаща се общност в страната.

 зоната на фестивала се предвижда и зона за отдих в партньорство с Mastercard. Посетителите ще имат възможност и да се насладят на вкусна храна, напитки и джелато с истински мед.

Генерални спонсори на фестивала „Денят на пчелите" са "AstraZeneca Bulgaria" и "Concentrix Bulgaria". Събитието се осъществява още с подкрепата на "Apivita Bulgaria", "Orbico Bulgaria", "Mastercard", "myPOS Bulgaria" и "Kaufland България".