Близо 52 000 земеделски производители ще получат към 300 млн. лв. по т. нар. украинска помощ до 15 май 2024 г. „Доволни сме от това бързо и навременно решение. Държавата в лицето на служебното правителство възвърна диалога с бранша", заяви Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз. Показателно е, че служебният министър-председател Димитър Главчев и министърът на земеделието и храните Георги Тахов се срещнаха първо със земеделците и поставиха сектора сред приоритетните в българската икономика, подчерта Стоянов.

„Те не ни разделиха и сложиха целия бранш на една маса, както се прави в развитите демокрации", коментира Георги Стоянов. Представители на над 50 браншови организации от аграрния сектор се включиха в разговорите.

Средствата по украинската помощ трябваше да бъдат изплатени до 22 април. Те бяха договорени в началото на годината с кабинета "Денков" след поредни протести. През март дойде и одобрението от Брюксел за две схеми - помощ за производители на плодове, зеленчуци, животновъди и др. за 170 млн. лева и  помощ за зърнопроизводители за 120 млн. лв.

Още при приемането на държавния бюджет за 2024 г. имаше напрежение в аграрния сектор, защото средства за т. нар. украинска помощ в него не бяха предвидени. Въпреки това до 9 април фонд "Земеделие" приемаше заявления и над 50 хиляди земеделци кандидатстваха за помощта.