Семинар, посветен на миналото и бъдещето на цветарството, организират на 26 април Федерацията на независимите синдикати в земеделието и Институтът по декоративни и лечебни растения към Селскостопанската академия. Форумът ще е в залата на ул. Владайска №29, ет.4.

Единственото научно звено, в системата на Селскостопанска Академия, което изучава цветя и декоративни растения е институтът в с. Негован / ИДЛР /. На територията му съществуват 7 колекции с различни листно-декоративни, цъфтящи саксийни и оранжерийни растения, включително и лекарствени, както богата in vitro и ex situ колекции от редки и застрашени видове. Научно – приложната дейност на ИДЛР е насочена към консултации с любители и производители на цветя, поддържане на демонстративни полета и създаване на готов посевен, посадъчен материал и разсади, разработва проекти по поръчка за вътрешна декорация, частно и градско озеленяване.

Повече от 45 години ИДЛР покорява високи постижения в света на цветарството и флористиката, с които в навечерието на Цветница желае да запознае всички, които имат интерес.

Вижте програмата:

13.00 – 13.30 ч. – Откриване на семинара и представяне на участниците, Румяна Конакчийска, ФНСЗ
13.30 – 14.00 ч. – Цветарството в миналото и сега гл. експерт Ралица Гаврилова, ИДЛР
14.00 – 14.30 ч.– Едногодишни и многогодишни цветя
ас. Кирил Кръстев, ИДЛР
14.30 – 15.00 ч. – Кафе-пауза
15.00 – 15.30 ч. – Постижения на цветарската наука в ИДЛР-София
доц. д-р С. Димкова, ИДЛР
15.30 – 16,00 ч. –Демонстрация за вкореняването на части от растения
ас. Яна Миткова, ИДЛР.
16.00 – 16.30 ч.– Заключителна дискусия.