Целта е да се задържат хората в агросектора и да се привлекат нови, за да се реши проблемът с работната ръка

Българската аграрна камара ще настоява пред Министерството на труда и социалната политика за създаване на програма за субсидирана заетост в земеделието. Идеята е с нейна помощ да се реши големият проблем с липсата на работна ръка в агросектора. Подобни програми има от години в различни страни от ЕС. С тях на фермерите се покриват част от разходите за наемане на работници в стопанствата.

От една страна искаме да задържим хората, които в момента са по фермите, а от друга - да привлечем нови, заяви в интервю за "Български фермер" Светлана Боянова, изпълнителен директор на Българската аграрна камара. За да бъдат върнати обратно у нас българите, които в момента работят в земеделието на Испания, Италия, Франция, трябва да им се осигурят по-високи заплати, което обаче не може да стане само от земеделците в тази трудна ситуация. Тази била логиката да се иска субсидирана заетост.

Разбира се, в разговорите трябва да участва и финансовото министерство, за да бъде обезпечена подобна програма, каза Боянова. В България обаче се оказва голям проблем, че няма актуални данни за заетите в земеделието не като цяло, а по отделни длъжности и класификации. Например, не се знае колко са агрономите, зооинжинерите или другите специализирани длъжности. Това пречи и на държавата и университетите да видят какви специалисти липсват в агросектора.

Какво още каза Боянова за министерските рокади и украинската помощ четете в новия брой на в. "Български фермер" от 22-28 април