При говедата заболявания като стоматит (възпаление на устната лигавица), запушване на хранопровода, атония се появява при продължително ядене на некачествено сено, развален или замърсен с пясък фураж, пиене на мръсна вода и др. А при навлизане на чуждо тяло в храносмилателния тракт обикновено не се създават затруднения при диагностицирането и с навременна помощ се лекуват успешно.

Много повече проблеми има,

когато кравата по време на лактация

не дава нужното количество мляко

Проблемът не може да се установи веднага - все пак кравата дава мляко, може би само малко по-малко от обикновено в началото. Но това вече е сигнал и собствениците трябва да бъдат предпазливи и да разберат причината за намаляването на производството на мляко.

По време на сезона на паша е особено важно да се помни за това заболяване като

пасищна тетания

Това е заболяване на високопродуктивни крави, които развиват дефицит на магнезий в кръвта и в резултат на това възниква нарушение на нервно-мускулната възбудимост. Защото магнезият е не само градивен материал за костите и зъбите, но е и особено важен в метаболитния процес. Магнезият заедно с калция осигуряват нормалното функциониране на нервната и мускулната система. За стабилна нервно-мускулна дейност решаващо е съотношението на калций и магнезий в кръвта.

Външни прояви на тетания: неспокойно поведение, щръкнали уши, намален апетит, спад в млечността. Ако не се вземат спешни превантивни мерки, болестта ще се развие в тежка форма: движенията ще станат ограничени, походката ще стане нестабилна, кравата ще започне често да става и да ляга, ще се появят крампи на ушите и мускулите. Ако лечението не започне навреме, след 2-3 дни конвулсиите ще се засилят и животното може да умре.

Имайте предвид! Тетанията настъпва по правило 4-6 седмици след отелването, ако този период съвпада с излизането на животните на паша.

Важно е да се отбележи: тетанията засяга кравите на възраст 6-7 години, след 4-6-то отелване.

Възможните причини за заболяването:

1) Рязък преход от зимно хранене към пасищно. При този преход метаболизмът в търбуха се нарушава, т.е. реакцията на съдържанието на търбуха се измества към алкалната страна и абсорбцията на магнезий намалява.

2) В топлите пролети растежът на тревите, особено на зимните зърнени култури (ръж, ечемик, пшеница), се ускорява, растенията нямат време да натрупат магнезий, нивото на този елемент в растенията пада и в резултат на това възниква заболяване.

3) Често има периоди на дъждовно и мъгливо време с ниски температури. Билките спират да растат и започват да натрупват вода в тъканите, докато концентрацията на магнезий в тях рязко спада и се появяват предпоставки за възникване на тетания.

4) Условия за тетания могат да възникнат, когато животните се преместят внезапно от пасища с рядка трева на пасища с изобилна и буйна трева.

5) Храненето през зимата със слама, грубо зърнено сено и сухи царевични стъбла повишава риска от тетания. Тези фуражи са бедни на магнезий. В резултат на това животните отиват на паша с остър дефицит на магнезий в организма, пашата увеличава липсата на този елемент и се появяват заболявания.

6) Предпоставки за възникване на тетания се появяват, ако средната температура на околната среда падне под +14°C за 10 дни и вали още 5-6 дни (това се случва през пролетта и ранната есен). Организмът на кравата е чувствителен към ниски температури, а наличието на магнезий в тънките черва е намалено.

Освен това уплахата, пашата в близост до летища, железопътни линии и стрелбища, внезапна градушка или снеговалеж причиняват промени в тялото дори на здрава крава, които влияят негативно на функционирането на стомаха, като по този начин блокират пътя на магнезий в тялото.

Ветеринарният лекар ще предпише лекарства за лечение на остра тетания (лекарства с магнезий). Но е важно стопаните стриктно да спазват превантивните мерки. Най-вече за

прехода от зимно към лятно хранене,

който трябва да се извършва постепенно, в продължение на 8-12 дни. За да направите това, през първите 5 дни обемът на зимното хранене се запазва, но се преразпределя между сутрин и вечер. През деня кравите се пасат по 2 часа на ден, от 5-ия ден продължителността се увеличава до 6 часа. След това, в продължение на 3-5 дни, зимното хранене постепенно се намалява и се предоставя само във вечерното захранване, за да могат кравите, които са гладни през нощта, да го консумират напълно.

На 12-14-ия ден преходът завършва. Но

при дълга дъждовна пролет кравата

трябва да се храни с пролетна слама

от зърнени култури още 40-50 дни. Препоръчително е да овкусите сламата с меласа (това е отпадъчен продукт от производството на захар от цвекло) в размер на 2 кг слама и 1 кг меласа на крава на ден. Добри превантивни резултати се получават при хранене със зелена маса в началото на пасищния сезон (дори преди прехвърлянето им на паша).

При дъждовно време дневната продължителност на пашата трябва да се намали до 3-5 часа, като е необходимо животните да се хранят с груби и концентрирани фуражи. Смяната на пасищата трябва да се извършва постепенно - за 3-5 дни, паша и на две пасища по половин ден, като се започне от старото пасище.

Разбира се, основната превантивна мярка е

обогатяването на фуража с магнезиеви добавки

Трябва да се уточни, че магнезиевите добавки нямат най-приятния вкус за кравите - те са горчиви, а магнезият се усвоява бавно, в малки количества. Ето защо трябва да се започне месец-месец и половина преди началото на пасищния сезон и най-добре като част от специалните профилактични минерални добавки. Например, витаминно-минералната добавка съдържа витамини, микроелементи и макроелементи (по-специално магнезий, който е толкова необходим за кравите). Според опитните животновъди тази добавка е особено полезна, ако започнете да я давате още през зимния период, което значително подобрява метаболизма и смилаемостта на фуража.

Имайте предвид: Издръжливостта на телетата и тяхното здраве са в пряка зависимост от концентрацията на магнезий в коластрата и съдържанието му в храната на бременните сухостойни крави.

Кетозата на млечните крави

Това е друго свързано с храненето заболяване на високопродуктивните крави - обикновено на възраст 5-7 години. Проявява се в първите седмици след отелването и е съпроводено с натрупване на кетонни вещества (ацетон) в кръвта, урината, млякото и отделянето им от организма.

Внимание! По правило се разболяват добре охранени крави, които се отглеждат в боксове без паша или разходка. Факт е, че при бързо увеличаване на добива на мляко, кравата няма време да увеличи вкуса на храната, в резултат на това - липса на глюкоза в тялото. А само за 1 литър мляко са необходими поне 50-60 г глюкоза в кръвта!

Кетонни тела (ацетон и др.) има в тялото дори на напълно здрава крава, но когато няма достатъчно глюкоза, те се натрупват и кравата се разболява от кетоза.

Причината за заболяването: системното прехранване на крави с концентрати и хранителни отпадъци с високо съдържание на мазнини, използването на фуражи, предназначени за хранене на свине и птици, както и липсата на кореноплодни култури и сено в диетата.

Основните признаци на заболяването са: намален апетит, бавно дъвчене и атония (отпускане, летаргия) на търбуха. В началото на заболяването общото състояние е възбудено, животното става плашливо, прави дъвкателни движения. С развитието на заболяването възбуденото състояние преминава в депресивно, слабост, нестабилна походка и след това се появява пареза (парализа) на крайниците. Понякога се появява облизването. Телесната температура е намалена.

Внимание! Характерен признак на кетоза е отделянето на ацетон с издишания въздух, както и наличието му в кравето мляко и урината.

Критичният период за възникване на кетоза: рискът е 13-15-ият ден от лактацията; собственикът трябва да бъде особено внимателен към кравата през 3-4-ата седмица след отелването. През този период диетата трябва да включва 2-3 г захар на 1 кг живо тегло на кравите. Това може да стане с помощта на фуражно или захарно цвекло, меласа, тиква, млечна и млечно-восъчна царевица и сено от зърнени култури.

Но внимавайте, защото: излишъкът на захар в диетата е не по-малко опасен от дефицита! Например, когато нормите на хранене на захарно цвекло се увеличат до повече от 6-8 кг на глава на ден, настъпват промени в търбуха, които също могат да навредят на здравето на кравата. Затова е необходимо постепенно да се въвеждат фуражи и хранителни отпадъци в диетата на кравите за отелване. А лечението с лекарства се предписва от специалист (въз основа на състоянието на животното).

За да се предотврати заболяването, в диетата трябва да се добавят качествено сено и кореноплодни зеленчуци по време на пасищния сезон. В резултат на това апетитът и храносмилането се подобряват, а тялото на кравата увеличава използването на метаболитни продукти, включително кетонови тела. Нормалният микроклимат в помещението, където отглеждате кравата, служи за същата цел. В никакъв случай не трябва да пренебрегвате витаминно-минералните и фуражните добавки, които гарантират цялостно снабдяване на тялото на животното с необходимите микро- и макроелементи.

Издръжливостта на телетата и тяхното здраве са в пряка зависимост от концентрацията на магнезий в коластрата и съдържанието му в храната на бременните сухостойни крави
Издръжливостта на телетата и тяхното здраве са в пряка зависимост от концентрацията на магнезий в коластрата и съдържанието му в храната на бременните сухостойни крави