Ако търсите нещо интересно за засаждане в двора си, обърнете внимание на тези декоративни и овощни растения. Много от тях са непретенциозни и устойчиви на замръзване. Други ще се нуждаят от малко подкрепа, за да оцелеят през зимата.

Дърветата и храстите привличат опрашващи насекоми с цветове с различни форми, цвят и аромати. И ние можем да се насладим на тази красота, като създадем необичайни цветни акценти в двора. Вдъхновете се!

1. Декоративна слива 

Компактно дърво с розови цветове, което остава декоративно през цялата година благодарение на листата с тъмно лилави и червеникави нюанси. Малките червени плодове са годни за консумация, но обикновено не се отглежда за реколтата. Едно възрастно дърво издържа на студове до –30-35°C. По-добре е обаче да защитите младите растения до 4 години, защото често измръзват.

2. Cercis canadensis 

Издръжливо дърво с декоративни цветове и листа. Пурпурното растение не изисква специални грижи, устойчиво е на студ и е едно от първите, които цъфтят. Неговите фуниевидни цветове привличат много пчели и пеперуди в градината. След цъфтежа се покрива с красиви сърцевидни листа. Дървото изисква редовно оформяне, тъй като короната му е склонна към неравномерно разклоняване.

3. Сакура 

Световноизвестно растение с изобилие от пухкави бледорозови цветове. Въпреки буйния цъфтеж, тя не дава ядливи плодове: те са много малки и почти не съдържат пулп. Следователно дървото се отглежда изключително за украса на градината. Мястото за засаждане трябва да е слънчево, без течения, с плодородна, лека почва. Младите дървета са покриват за зимата.

4. Черешово окаме 

Лесно за отглеждане дърво със зашеметяващи ароматни цветове. Благодарение на атрактивната си форма и компактен размер, черешата Окаме ще бъде отличен акцент в пейзажа.

Растението е устойчиво на различни климатични условия и не изисква сложни грижи. Цъфти рано и задържа цветовете си по-дълго от другите черешови дървета. Пищните съцветия могат да бъдат прости, полудвойни или двойни, предимно бели или розови на цвят.

5. Галезия или момина сълза 

Много атрактивно дърво с изобилие от бели камбановидни цветове, напомнящи момина сълза. Galesia вирее във влажен и хладен климат, като предпочита частична сянка и органично богата, подкислена почва с добър дренаж. Почвата винаги трябва да е влажна, така че през лятото ще е необходимо редовно поливане. Преди зимата задължително полейте обилно. Младите растения изискват подслон за зимата.

6. Дрян чероки 

Дрянът ще бъде ефектно допълнение към ландшафта на вилата поради компактния си размер, красивите прицветници и атрактивната зеленина. Храстът е лесен за грижи, но е податлив на антракноза, така че ще изисква често превантивно пръскане и редовна проверка.

7. Liriodendron tulip (лале дърво, лира) 

Красив едър представител на семейство Magnoliaceae. Атрактивен с ефектни жълти и оранжеви цветове, които се появяват в края на пролетта, след като дървото се облисти. Цветовете са с форма на лале, бледожълти с ярко оранжев център.

Лириодендронът се характеризира с бърз растеж, в природата може да достигне най-малко 25 м височина. Взискателен е към светлина, влага и състава на почвата, не понася излишък от варовик. Изисква задължителна формираща резитба. Възрастните растения не се страхуват дори от силни студове.

8. Магнолия звезда Роял (Кралска звезда) 

Издръжливо, ефектно дърво с големи бели ароматни цветове до 10 см в диаметър. Тази магнолия е студоустойчива, но не обича поривистите ветрове, които могат да повредят пъпките и цветовете. Цъфти преди появата на листата. Предпочита подкислени плодородни почви. Изисква редовно поливане, особено в горещо време.

9. Magnolia liliflora Nigra (Nigra) 

Друга „луксозна" магнолия с тъмно лилаво-червени ароматни цветове с форма на лале. Компактен, студоустойчив, светлолюбив храст. Големите чашовидни цветове могат да достигнат 15 см в диаметър! По-подходящ за отглеждане в южните райони.

10. Magnolia Soulangeana (Magnolia x soulangeana) 

Ниско дърво или храст с красиви големи чашковидни цветове, чийто цвят варира от бяло и розово до наситено червено. По-добре е тази магнолия да се отглежда в южните райони, защото понякога тя не понася добре зимите.

11. Люляк Agincourt Beauty 

Един от най-красивите сортове обикновен люляк с големи ароматни цветови с тъмнолилав цвят, които не избледняват на слънце. Цъфтежът е дълъг - до три седмици. Растението е издръжливо и не изисква сложни грижи или специални условия на отглеждане. Този люляк е устойчив на брашнеста мана и петна.

12. Японски люляк 

Дървовиден люляк, който се отличава със заоблена корона и по-голям размер: може да достигне до 15 м височина. Цъфти късно с бели, уханни цветове, които са много привлекателни за пчелите. Растението е устойчиво на суша. Зимува добре и цъфти обилно.

13. Канадска слива 

Плодоносно ранноцъфтящо дърво с ароматни цветове в бели или бледорозови нюанси. Не расте много, предпочита слънчеви, добре затоплени райони без силни ветрове. Плодовете са годни за консумация, но не се смятат за толкова вкусни, колкото тези на другите видове сливи. Но пък цъфтежът е възможно най-зрелищен.

14. Snowflower virginiana,

или Chionanthus virginiana 

Компактен широколистен храст с бели съцветия, подобни на ресни или панделки. Расте не повече от 3 м и изпълва градината с приятен аромат. Декоративни са и листата на растението, които през есента стават яркожълти. Храстът обича слънцето, възрастните екземпляри са зимоустойчиви. Можете да се насладите на първия цъфтеж на снежния цвят приблизително 15 години след засаждането му, в по-топлите райони - след 5-10 години.

15. Фотергила 

Светлолюбив широколистен храст, който не изисква специални грижи. Лесно се адаптира към различни условия на отглеждане. Цветовете му са невероятни, състоящи се от дълги ароматни тичинки и наподобяващи четки. Може да расте на полусянка, но тогава цъфтежът няма да е толкова обилен.