Само след няколко дни в Севиля ще започне събирането на реколтата от нови картофи.  "Прибирането на реколтата ще започне с картофите с рохкава кожица, които са предназначени предимно за източноевропейските пазари, веднага щом машините могат да влязат в полетата, които в момента са много труднодостъпни след дъждовете", казва Хавиер Босета от Meijer Ibérica. "Останалите картофи ще трябва да почакат още малко и всичко ще зависи от времето; въпреки това смятам, че след 10-15 дни ще можем да започнем да прибираме картофите от по-кратките цикли."

Що се отнася до очакваното качество, "то би трябвало да е доста високо", казва той, "а кампанията ще бъде много добра по отношение на производството. Миналата година беше много трудна, тъй като ни сполетяха силни студове, които забавиха кампанията, но тази година не сме имали подобни проблеми. Вярно е, че преди няколко седмици валя много дъжд, но водата не е нанесла прекомерни щети и ако си помислим за проблемите, причинени от недостига на дъждове през миналата година, можем да кажем само, че тази вода е имала предимно положително въздействие."

Новите картофи от Севиля предлагат както на потребителите, така и на преработвателната промишленост алтернатива на картофите от складовете, които са предимно с френски произход и които доминират на пазара от месеци. "Имаме късмет, че Испания е основният клиент на нашите ранни нови картофи. Успяхме да накараме местните потребители да видят разликата между новите картофи и тези от складовете и те чакат да пристигнат в магазините. Напоследък картофите от складовете бяха скъпи, така че всичко сочи, че ще имаме кампания с добро търсене и разумни цени", казва Хавиер.

Meijer Ibérica работи, за да се адаптира към пазарните нужди на Испания и Португалия, като сортовете са подбрани така, че да отговарят на изискванията в двете страни. "Разполагаме със селекционни полета тук, в Испания, за разлика от други семенарски къщи за картофи, които тестват сортове в Централна и Северна Европа, и предлагаме на производителите само материали, които гарантират техния успех."

"Тази година единственият сорт, който продължихме да изпитваме в по-голям мащаб, е Lady Jane, с който работим вече четири години. Убедени сме, че това е сорт с голямо бъдеще. Подходящ е както за преработвателната промишленост, така и за консумация, тъй като има по-високо съдържание на сухо вещество в сравнение с други сортове от същия сегмент, което е много важно за промишлеността. Освен това се отличава с наситено жълтия цвят на месото си и много високия добив във фабриката. Всъщност фабриките са нетърпеливи да пуснем този сорт на пазара."

"На земеделско ниво голямото му предимство е, че не получава вторични израстъци и не е чувствителен към деформации. Освен това е много продуктивен. Освен това е хибриден сорт с устойчивост на мана, което е много успокояващо за производителя."

"Друга много важна характеристика е, че е лесен за измиване и има висока степен на грудкообразуване. Сега, когато всички вериги пуснаха на пазара специални формати картофи за пържене, този сорт ще има голям принос, тъй като не страда от окисляване при пържене в олио."

Lady Jane със сигурност ще стане част от гамата картофи за семепроизводство на Meijer Ibérica през следващите сезони на засаждане. Всъщност тази година доставките на семена са подложени на натиск навсякъде в Европа. "В крайна сметка, макар и с трудности, успяхме да снабдим нашите клиенти без сериозни проблеми. Тази година отглеждахме в северната част на Испания със сорта Jazzy, който стана популярен за сегмента на микровълновите печки на вътрешния пазар," казва Хавиер.
"В миналото картофите за форматите за микровълнова фурна идваха от Севиля и Картахена. След това браншът премина към френски картофи, но тази година веригите заложиха на този сорт, за да намалят зависимостта от вноса," допълва Хавиер Босета.