Изключително топлото време през март и началото на април тази година в Полша значително е ускорило вегетацията на растенията. Jagodnik.pl съобщава, че някои сортове боровинки са започнали да цъфтят с цели 4 седмици по-рано от обикновено. Подобни ситуации не са се случвали никога досега в историята на отглеждането на боровинки в Полша.

Означава ли това изключително ранен сезон за полските боровинки?

"Това е уникален случай в моя 25-годишен опит в отглеждането на боровинки! Не си спомням толкова ранен цъфтеж на ранни сортове", казва Мирослав Гарлинска, производител на боровинки от Долечко (Мазовия). За да докаже това, той цитира исторически данни, свързани с началото на цъфтежа на няколко сорта боровинки от своите архиви.

Един от най-ранните сортове боровинки е "Patriot". В нормални години той обикновено започва да цъфти в началото на май, но тази година - още на 7 април!! Сортовете боровинки Earlyblue и Duke обикновено цъфтят веднага след Patriot. Според историческите данни, събрани от г-н Мирослав, през нормалните години това се е случвало между 5 и 10 май. Тази година сортът Earlyblue започна да цъфти на 8 април. Сортът Duke все още не е цъфнал, но ще започне да цъфти след няколко дни.

Тази ситуация може да се счита за аномалия, причинена от температурния режим през март и април. Това обаче не е от полза нито за растенията, нито за производителите. Колкото по-напреднал е етапът на развитие на растението, толкова по-чувствително е то към ниските температури. Междувременно вече има прогнози за потенциални слани, които могат да настъпят в края на април тази година.

"Цъфтежът на боровинките толкова рано не означава, че сезонът на прибиране на реколтата ще започне по-рано. Вече сме имали години на ранен цъфтеж, но плододаването е започвало в обичайното време. Затова не бих бил оптимист за изключително ранна реколта от боровинки в нашите насаждения", казва Мирослав Гърлински.