На някои пазари цените падат или се стабилизират, сочи обзор на EastFruit

Местната реколта от ягоди сигнализира, че пролетта е в разгара си, а лятото в Северното полукълбо наближава бързо. Испания, като водещ доставчик за континентална Европа, закъсня с началото на кампанията, но доставките постоянно се увеличават, а във Франция започва и местно производство.

Доставките от Нидерландия за пазарите в Европа се увеличиха, което доведе до намаляване на цените на някои пазари.

В районите за отглеждане на ягоди в Южна Италия реколтата постепенно се увеличава. В Емилия-Романя производството започна с около 10-15 дни по-рано в сравнение с предходните години.

Благоприятното пролетно време в Сърбия показва, че предстои добра реколта от ягоди. Пазарът в Естония се стабилизира след покачването на цените в началото на годината.

В Китай популярността на белите ягоди продължава да расте. През този сезон обаче предлагането се забави поради неблагоприятните метеорологични условия, което доведе до намаляване на производството. Ягодите от този сезон са на пазара по-рано.

В Южна Африка се наблюдават добри цени и движение на продажбите в страната. По-голямо предлагане се осъществява от Гаутенг и Северозападната провинция, докато производството на ягоди в региона Южен Кейп, който се отглежда целогодишно, е засегнато от проливните дъждове по крайбрежието.

В Северна Америка производството на ягоди се измества от Флорида и Централно Мексико към Калифорния. Производителите в Мексико казват, че изпитват затруднения с производството поради метеорологичното явление Ел Ниньо, което е повлияло на климата и е променило обичайните за тях климатични условия.

Испания: Предлагането на испански ягоди

рязко се увеличава

Закъснението в началото на кампанията за ягоди в Испания се забелязва в износа през първите два месеца (декември 2023 г. и януари 2024 г.), в които той е намалял с 30 % като обем, макар и само с 8 % като стойност, в сравнение с предходната кампания.

Понастоящем се предполага, че продаденият обем може да достигне 35% от общия, очакван през 11-та седмица на кампанията, след умерено увеличение на предлагането с 12% в сравнение с предходната седмица, според информация от Junta de Andalucía.

В този контекст на значително увеличение на предлагането цената на произход спадна рязко с 32 % в сравнение с 10-та седмица, докато достигне средната ценова крива от последните кампании, като се понижи от 2,25 EUR/kg до 1,53 EUR/kg.

На пазарите на едро във Франция и Германия също бе регистриран умерен спад на цените по местоназначение, като той бе силно изразен на пазара за внос в Перпинян. И докато в Германия средната цена на испанските ягоди през 11-та седмица беше 4,94 евро/кг, на френския пазар Rungis цената на еднокилограмова тава беше 4,90 евро/кг, а на пазара Saint Charles de Perpignan еднокилограмовата тава падна с повече от 17 % до 3,31 евро/кг.

Въпреки това Великден "беше исторически за натрупването на водни ресурси в провинция Уелва", потвърди един оператор. "Настъпилите дъждове и зимни температури ни помогнаха да намалим наличната по това време продукция до приблизително половината от тази, която бихме имали. Обикновено във вторника след Великден, поради затварянето на заведенията за празниците, пазарите бяха пълни с плодове и това доведе до значителен спад на цената. Но тази година. всеки, който спекулираше с тази дата, се оказа в грешка, защото се случи точно обратното."

Германия: Смесен бизнес,

предлагането се увеличава

Както на пазарите за търговия на дребно, така и на пазарите на едро преобладаваха плодовете от Андалусия. Текущите обеми от Испания отново са се увеличили значително, а цените са съответно много ниски. По отношение на обема следваха гръцките, италианските и холандските продукти, които също увеличиха вноса си. Бяха предложени и малък брой белгийски и първите местни оранжерийни плодове. Холандската кампания започна задоволително; популярните и страховити Malling, Fandango и Sonsation в опаковки от 250 и 500 г бяха продадени предимно на цени от 8,- до 10,- EUR за килограм и се завъртяха бързо.

Като цяло бизнесът беше разнопосочен: от една страна, по време на великденските празници търсенето на местно ниво беше чувствително ограничено, но на други места интересът и доставките се увеличиха, така че цените на средиземноморските стоки спаднаха, в някои случаи значително, в дългосрочен план: В дългосрочен план гръцките ягоди заемат все по-голямо място в германската търговия на дребно, докато Испания губи значение поради климатичните промени и липсата на вода. Поради близостта и свежестта, както и поради нарастващите транспортни разходи за средиземноморските стоки, пазарният дял на холандските оранжерийни ягоди в Германия отново се увеличава.

Франция: Опасява се от пик

на производството в Испания през април

Сезонът на ягодите във Франция започна преди две седмици. Докато в югоизточната част на страната производството леко изпреварва графика, в югозападната част на страната, както и в Бретан, началото на кампанията се забави с около седмица. Това закъснение се дължи главно на липсата на светлина в производствените басейни тази зима. Тази година във Франция се очаква производство от 60 000 тона. Досега испанските ягоди не са присъствали особено на френския пазар. Забавянето на испанското производство може да окаже по-голямо влияние върху френската търговия с ягоди, ако пикът на производството на двете кампании настъпи по едно и също време през април. И макар мнозина да твърдят, че френските ягоди са по-скъпи тази година, в действителност цените не са много по-високи от миналогодишните и се обясняват с по-високите производствени разходи (суровини и труд).

Италия: Колебливи цени

"През следващите 2-3 седмици обемите може да се увеличат, но без да достигнат високи производствени пикове, поне през тази година. До първите десет дни на март нямаше голямо производство поради необичайните метеорологични условия, при които нощните температури паднаха до 3-5°C в сравнение с 20°C през деня, което забави развитието и растежа на ягодовите полета. Значителните проблеми със загиването на разсада след есенното засаждане също допринесоха за забавянето", казва производител от Базиликата.

Бизнесмен от Кампания добавя: "Седмицата преди Великден беше задоволителна по отношение на търсенето от Италия и чужбина, тенденция, която се запазва през последните години. По отношение на количеството търсенето значително надвишава предлагането, така че понякога ни е трудно да го задоволим напълно. Негативен аспект е, че през последните години търговците на дребно се надпреварват да се сдобият с ягоди в седмицата преди Великден, за да не изостанат от рекламните брошури. Проблемът е, че заради листовките купувачите се стараят да подбиват цените".

Производител на ягоди от Емилия-Романя, който продава собствените си ягоди на супермаркетите, заяви, че е усетил по-ранен старт на производството с около 10-15 дни в сравнение с други години. "Това има положителен ефект върху цените, които винаги са били много високи. Моята продукция се характеризира с високо органолептично качество, благодарение на сорта PIR5, селектиран в Италия, и на оранжерийната техника на отглеждане, която дава предимство на вкуса пред количеството."

Що се отнася до средните цени на производителите, проучванията на Ismea показват, че през третата седмица на март ягодите Sabrosa-Candonga са достигнали 2,91 €/kg, т.е. с 1,3 % повече, отколкото през втората седмица на месеца, но с 19,7 % по-малко, отколкото през същата седмица на предходната година. Другите сортове, предлагани на пазара, регистрираха 2,24 €/kg, т.е. с 0,9% повече, отколкото през предходните седем дни, но с 16,7% по-малко, отколкото през същата седмица на 2023 г.

Сърбия: Благоприятното пролетно време

предвещава добра реколта

Сръбски производител и износител отбеляза, че имат добър пролетен климат, идеален за производство на ягоди. "Климатът е стабилен, така че би трябвало да имаме благоприятен брой слънчеви часове. Тази година се надяваме на 600 т ягоди за 500 000 растения. Очакваме първата реколта от ягоди около 5 май. Фокусът ни е върху местния пазар с тази реколта, но можем да се насочим и към износ, ако цената е благоприятна", отбелязва износителят.

Нидерландия: През последните 2-3 седмици

германският пазар също проявява

засилен интерес към холандските ягоди

"Въпреки прогнозите за времето очаквах търсенето на ягоди да бъде малко по-слабо, но нашите клиенти активно търсят меки плодове", казва холандски вносител. "През този сезон ягодите изживяха доста неравностоен път, като цените варираха от 6 до 12 евро за килограм за осветено отглеждане през януари и февруари. Отново и отново се вижда, че до определено ценово равнище обемът може да се пласира добре, но щом цената надхвърли определен праг, продажбите също бързо спират. От Испания обемите не бяха прекомерно високи, което позволи сравнително безпроблемни продажби в германския сектор за търговия на дребно. Някои клиенти, особено в гастрономическия сектор, предпочитат холандския продукт заради по-стабилното му качество, така че напоследък успяхме да продадем доста холандски ягоди."

"През последните две-три седмици германската пазарна търговия също проявява засилен интерес към нидерландските продукти. Поради мрачното време производството на неосветените холандски ягоди се забави и се сблъска със закъснение от около седмица, но сега предлагането на сортове като Sonata и Sonsation, които са предпочитани в Германия, се възстановява добре. Един сравнително нов сорт, Inspire, също се представя добре. Вкусът на първите реколти от неосветени ягоди от този сорт беше донякъде недостатъчен поради климатичните условия, но това беше коригирано и ягодите вече се развиват. Очаквам програмите да започнат от 15-та седмица нататък и тогава много супермаркети, включително и тези на нашите експортни пазари, ще преминат от испански към холандски продукти."

Белгия: Цените са на добро ниво

за този период от годината

От тази седмица много от белгийските производители на ягоди започнаха да берат неизложената реколта. "Но големите количества ще навлязат на пазара около средата на април, след което през сезона ще имаме количества, подобни на миналогодишните", каза ни белгийски търговец. "Все пак можем да започнем добре местния сезон. Температурите се насочват към 20-24 градуса в края на седмицата, така че очаквам продажбите да бъдат много плавни. Цените също са на отлично ниво за това време на годината. През последните дни ягодите на тържищата бяха около 3 евро. Това са цени, еквивалентни на тези от други години, с които всеки може да се издържа.

Естония: Пазарът се стабилизира след

покачването на цените в началото на годината

Естонците консумират много горски плодове, включително ягоди, и конкуренцията с местните търговци е голяма. Голям вносител заяви, че се отличава със своя сорт Camarosa. "Внасяме го от Гърция, продаваме Камароса заради вкуса и текстурата му. Те постоянно осигуряват вкуса, който нашите клиенти очакват."

През януари и февруари цените на ягодите се повишаваха, но оттогава пазарът се стабилизира. "Очакваме с нетърпение май и юни, когато ще има още по-голямо търсене на ягодите, които предлагаме", отбелязва вносителят.

Китай: популярността на белите ягоди

продължава да расте

Този сезон ягодите са на пазара по-рано и пазарното им представяне е силно повлияно от студената вълна. Тя е важен фактор, който влияе върху цената и качеството на ягодите тази година. Студените вълни тази зима са чести и снежни, а ниските температури продължават дълго време, което намалява търговския процент на плодовете и обема на пазара, а цената съответно се повишава. Освен това студените вълни се отразяват на качеството. Вкусът се влошава и се отразява на растежа на следващата реколта.

Районът на Дандун в провинция Ляонин е важен за производство на местни ягоди. В допълнение към продажбите на вътрешния пазар, ягодите от Dandong се изнасят за Югоизточна Азия, Русия, Хонконг и други места през цялата година до май. Приема се, че понастоящем обемът на износа се е увеличил с повече от 30 % в сравнение с миналата година и са открити нови пазари като Тайланд и Индонезия. Общата реакция е задоволителна. С изключение на Хонконг, ягодите се изнасят предимно с въздушен транспорт, но настоящите високи разходи за въздушен транспорт оказват влияние върху конкурентоспособността на износа.

Освен това, през последните години диверсификацията на сортовете се превръща в тенденция. Ягодите в Dandong винаги са били предимно червени традиционни сортове, но тъй като през последните години пазарът обръща все по-голямо внимание на новите нечервени сортове, в района на производството започнаха да се произвеждат в голям мащаб някои нови сортове, като розови, бели и черни ягоди. Тъй като стабилността на новите сортове се увеличава, техният обем на пазара ще се увеличи в бъдеще.

Що се отнася до новите сортове, популярността на белите ягоди на китайския пазар продължава да се увеличава всяка година, благодарение на техния отличителен външен вид и аромат. През този сезон обаче предлагането им се забави поради неблагоприятните климатични условия, довели до намаляване на производството. Въпреки че търсенето на висок клас бели ягоди сред потребителите нараства, цялостното представяне на пазара на ягоди тази година не отговаря на очакванията.

Наблюдава се промяна в потребителските предпочитания, като потребителите вече търсят не само визуалната привлекателност на белите ягоди, но и превъзходен вкус и аромат. Вследствие на това много от основните сортове отбелязват спад в продажните цени, като някои от тях дори са спаднали наполовина от миналогодишните.

Тъй като ягодите, които не са червени, набират популярност, все повече производители се насочват към отглеждането на бели ягоди. Много от тях обаче се борят с овладяването на техниките за отглеждане и определянето на пазарната си ниша, което води до променливо качество на плодовете и по-ниски цени.

Южна Африка: Добри цени

и движение на продажбите на пазарите

В Южен Кейп ягодите се произвеждат целогодишно, въпреки че проливните дъждове са повлияли на ягодите по крайбрежието. Първите ягоди, отглеждани в Гаутенг и Северозападната провинция, вече достигат до пазара, малко по-рано от миналата година, и се разпродават веднага след пристигането им, казва търговец на общински пазар в Гаутенг. "Това е най-доброто, с което разполагаме в момента по нашите етажи", допълва той.

250 грама се продават за около 40 ранда (2,12 евро). Средната цена на общинския пазар в Йоханесбург е 140 ранда (7,4 евро) за килограм. Цените би трябвало да се стабилизират след около месец с наближаването на пика на сезона на ягодите в северната част на страната; във вътрешността на Южна Африка те са предимно зимна култура.

Египетският внос е намалял. Задоволително качество в началото на сезона на египетския внос на ягоди, но към края "не изглеждаше най-добре", смята търговецът.

Северна Америка: промени в производството

Предлагането на калифорнийски ягоди се е изравнило и сега, след като Флорида и Централно Мексико са преустановили събирането на реколтата, има стабилен поток на предлагане и търсене.

Добивите в Калифорния са високи поради по-топлите от обичайното зимни и ранни пролетни температури. Дори и при дъждовете, които паднаха в щата - а те продължават да падат - температурите като цяло бяха топли и растенията реагираха със силно производство.

Сезоните по централното крайбрежие започнаха навреме и ще продължат да се прибират до есента. В момента реколтата се прибира в Окснард и Санта Мария, Калифорния, като Окснард ще достигне пика на сезона през следващите няколко седмици. В същото време Санта Мария изостава с около три седмици от Окснард, а Уотсънвил/Салинас тепърва започва. Производството в сектора се осъществява и в Баха в Северно Мексико.

Търсенето е стабилно и реагира на пролетните промоции. Що се отнася до цените, преди няколко седмици те бяха ниски поради свръхпредлагането с плодове, които все още се доставят от Централно Мексико и Флорида. Сега, след като тези два региона спряха да събират реколтата, продукцията на останалите региони задоволява търсенето, вместо да го надвишава, и цените също стават по-постоянни.

Мексико: Борба с климатичните последици

Производителите в Мексико твърдят, че изпитват затруднения с производството поради метеорологичното явление Ел Ниньо, което е повлияло на климата и е променило обичайните климатични условия. Това е довело до забавяне на всички производства с поне един месец. Един производител и износител отбеляза: "Когато тъкмо бяхме готови да започнем прибирането на реколтата и да имаме по-високи добиви, дойде случаен дъжд и всичко премина в преработка. За следващия сезон очаквам по-добри метеорологични условия, но и да открием сортове, които могат да се представят добре дори при климатични промени. Изглежда, че тези метеорологични предизвикателства са се отразили по-благоприятно на производството на боровинки".

"Със сигурност мога да кажа, че климатичните промени ни влияят и някои производители в Мексико спират производството си, тъй като то вече не е стабилна дейност, както преди", отбелязва износителят.