Въпреки че повечето зеленчуци представляват един от най-евтините източници на храна на Земята, някои от тях могат да бъдат изключително скъпи. Нещо повече, според експертите на EastFruit потреблението на ексклузивни и скъпи зеленчуци, които предлагат качества на суперхрани и страхотен вкус, нараства много бързо.

От всички зеленчуци, предлагани на пазара, хмеловите филизи, които се наричат още "хмелови аспержи", вероятно са най-скъпите и луксозни. Всъщност зеленчукът изобщо не е аспержи, но прилича на издънки от аспержи.

Какво толкова специално има в хмеловите стръкове, че хората плащат до 1000 евро за килограм?

Белгия и Холандия са страните, които ценят най-много хмеловите филизи и са готови да платят до 1000 евро за килограм за този деликатес, наподобяващ жив плет.
Белгия и Холандия са страните, които ценят най-много хмеловите филизи и са готови да платят до 1000 евро за килограм за този деликатес, наподобяващ жив плет.

Хмеловите филизи растат в края на хмеловите растения (Humulus lupulus). Това са същите растения, които се използват при производството на бира. Тези малки зелени и бели кълнове приличат на стъбла на аспержи.

Това, което ги прави наистина скъпи, е фактът, че не можете да планирате отглеждането на хоз издънки - те се появяват напълно спонтанно на хмеловите лози, което ги прави неуловими и спорадични. Тези хмелови издънки са изключително деликатни - те не се съхраняват добре и трябва да се консумират скоро след събирането им, тъй като свежестта е от ключово значение за вкуса на този скъп продукт.

Суровите хмелови стръкове имат горчив и стипчив вкус, но не се консумират пресни. След като се сготвят, вкусът им се съчетава със землистост, която донякъде наподобява зелето, с орехова нотка и лек хмелов привкус.

През пролетта по диворастящите хмелови растения могат да се открият хмелови издънки. Някои ферми за хмел също берат хмелови издънки и печелят добри пари от продажбата им. Много любители на хмеловите издънки засаждат хмелови растения, за да си наберат издънки през пролетта.

Хмеловите филизи се готвят също като обикновените аспержи. Твърдата долна част трябва да се отреже и да се изплакне добре преди варене. Потребителите ги задушават в масло със сол и лимонов сок. Деликатният им вкус се съчетава добре с картофи, риба или пилешко месо.

Хмеловите филизи са не само вкусни, но и пълни с хранителни вещества и ползи за здравето. Те съдържат разнообразен хранителен профил, включително фибри, витамини и минерали.

Освен това са богати на антиоксиданти и притежават противовъзпалителни свойства, които могат да подпомогнат здравето. Освен това съединенията в хмела, като ксантохумол, могат да осигурят релаксация и да помогнат за подобряване на качеството на съня.

Белгия и Холандия са страните, които ценят най-много хмеловите филизи и са готови да платят до 1000 евро за килограм за този деликатес, наподобяващ жив плет. Той обаче става все по-популярен и в други страни.

Накратко, хмеловите филизи са рядък и изискан зеленчук, ценен заради своите вкусови и здравословни качества. Независимо дали са набрани или отгледани, те са кулинарно приключение, което си заслужава да бъде изследвано!

Може би отглеждането на хмелови филизи също би могло да бъде печелившо и приятно за малките фермери в България

Полезно е да се знае, че хмелът се отглежда на едно и също място около 20-25 години. Развива се най-добре при средна годишна температура през вегетацията 13-17°С. България е на южната граница на подходящия район за отглеждане на хмел. У нас то е съсредоточено в полупланинските райони на равни места с по-голяма надморска височина, прохладен и по-влажен климат.