В кенийската компания за отглеждане и износ Janyra Organics повечето билки са готови за прибиране през новия сезон. През последните години компанията от Китуа, Кения, се е фокусирала основно върху вътрешния пазар с това, но от този сезон все повече гледа към експортния. "Започнахме го преди две години и с тази първа пълна реколта очакваме да бъдем конкурентоспособни на нидерландсщия пазар", казва Тон Верхейке, отговарящ за износа в Janyra Organics.

Дружеството е основано в Кения през 2020 г. от кенийската съпруга на Тон, като освен билки отглежда и авокадо, с което вече е започнало търсенето на холандския пазар. "Освен това обаче климатът в Кения е изключително подходящ и за отглеждане на билки. Наистина трябва да се инвестира в добри системи, за да се предпазите от възможни екстремни климатични условия, но това се наблюдава в много страни в днешно време. Ние например сме инвестирали в басейни, дренажни системи и кладенци. В Кения често се редуват продължителна суша и обилни валежи. Благодарение на тези инвестиции успяхме да оптимизираме водоснабдяването", обяснява Тон. 

"Въпреки това през този сезон те изглеждат отлично по отношение на качеството. Например, започнахме да отглеждаме босилек, но през годините разширихме това до около 10 различни сорта, като мента, розмарин, риган, естрагон и лимонова трева. Градинският чай, розмаринът, мащерката и лимонената трева също вече са готови за прибиране на реколтата. Магданозът ще се появи след около 3 седмици. По този начин, в допълнение към авокадото, можем да постигнем приятно преливане на продукти през цялата година", допълва той.

Така че с това компанията вече планира да се фокусира все повече върху износа. "При авокадото търсим възможности с вносители. Това търсене продължава, но и при подправките очаквам да се диференцираме. Това е все по-търсен продукт в кетъринг индустрията, защото виждаме, че готвачите искат да добавят допълнително измерение към ястието. С висококачествени подправки това очевидно е възможно", смята Тон. Поради това търговецът очаква да успее да започне да доставя постоянни обеми в тази област. "За първи път успяхме да съберем хубави обеми. Освен това работим с няколко производители в региона, които ни доставят продукти. Те са внимателно подбрани и трябва да притежават подходящи сертификати, преди да започнем да работим с тях", казва той.

За Janyra Organics обаче сега е въпрос на намиране на партньор и в тази област. "Това, с което често се сблъскваме, е, че е трудно да стигнем някъде по средата. Реализирали сме прекрасен продукт, но след това не винаги е лесно да намерим подходящия партньор. Тогава трябва да сте изобретателни, за да позволите на вносителите да се докоснат до вашия продукт ", заключава Тон.