Растението има специфичния аромат на анасона

Резене, див или главест копър, фенел или фенхел, а също и финокио, както и сладък анасон. Това се все имена на зеленчука, който може да се използва и като подправка. Той не е особено популярен у нас, за разлика от някои южни страни като Италия, Испания и Франция.

Младите листа, дръжките и клонките се използват за подправка на ястия с риба и супи, а бялата глава, която е съставена от множество люспи, като зеленчук. Семената се добавят в туршии и друга зимнина по подобие на копъра. Резенето е една от съставките на билковата смес на мастиката. От него са добива и етерично масло.

Резенето има специфичния аромат на анасона (заради което не се харесва на много хора) и сладникавия вкус на копъра.

В растението се съдържат етерично масло, захари, нишесте, белтъчни вещества, витамини и минерални соли.

Особености

Резенето е многогодишно растение, но често се отглежда като двугодишно или едногодишно. По външен вид прилича на копъра, но се различава от него по силната си и специфична миризма на листата, стъблата и особено на семената.

Стъблото е много високо, може да достигне до 2 метра. Листата са сиво-зелени, а цветовете са дребни, жълти, събрани в съцветие.

Видове

Ако искате да отглеждате резене, трябва да изберете вида. Има сортове за листа, за глави, както и такива за семена.

Изисквания:

0 Резенето иска повече топлина (за разлика от копъра). Много добре се развива в условия на топло лято и мека зима. Не понася обаче силните горещини.

0 Светлолюбив вид е, затова лехата трябва да е на добре осветено място.

0 Растението не се развива добре при засушаване. Необходимо е да се полива редовно, особено сортовете за глави, за да може да се оформят оптимално.

0 Предпочита глинесто-песъчливи почви. Понася добре слабо алкална реакция на почвената среда. Не се развива добре на сухи и бедни почви.

0 За доброто нарастване на растенията, важно е да се извърши подхранване с оборски тор и минерални торове, а след това почвата да се обработи добре преди сеитбата.

Засяване

Обикновено резенето се засява през лятото - юли–август. До идването на зимата растенията се вкоренят добре и напролет започват да нарастват.

Може да се засеят семена и в саксия вкъщи, т.е. да направите разсад. Подходящият период е от края април до края май. Важно условие за покълване на семената е температурата да е над 20°С. Ако е по-студено, семената може и да не покълнат с месеци. В зависимост от поникването и развитието на растенията, то те се разсаждат в градината след 2-3 месеца.

Важна грижа при отглеждането на резенето е редовното унищожаване на плевелите, тъй като в началните фази те много лесно го „задушават".

В народната медицина

Използва се като билка при запек, недостиг на кърма при кърмачките, при камъни и възпаления на бъбреците, колити, газове, за апетит, при кашлица. Семената облекчават газовете и стомашните болки, имат диуретичен и противовъзпалителен ефект.

Под формата на настойка действа като очистително и облекчава коремното разтегляне.

Заради употребата му като билка растението е познато и с името аптекарски копър.