Мароко се очертава като най-динамичния доставчик на замразени малини за Полша, както сочат официалните полски митнически данни.

Анализаторите на EastFruit наблюдават забележителен деветкратен скок в доставките на малини от Мароко за Полша само за три години, като кулминацията е 2,9 хил. тона до края на 2023 г. Този впечатляващ ръст изстреля Мароко на трето място сред основните източници на малини за Полша, отстъпвайки само на Украйна и Сърбия.

В перспектива износът на малини от Украйна за Полша се е увеличил повече от два пъти и е достигнал 26,1 хил. тона, докато износът на Сърбия за същата дестинация е спаднал с 42 % до 4,7 хил. тона. Тази тенденция показва, че мароканските доставчици завземат пазарни дялове, които преди това са били притежание на сръбските им колеги.

"Интересното е, че въпреки гласовитата опозиция и хиперболичната реторика на полските политически фигури и бюрократи - често откъснати от реалностите на място - Украйна запазва статута си на основен износител на малини в Полша", отбелязва EastFruit. Сегашният дефицит на замразени малини на европейския пазар кара полските вносители да търсят украински плодове и да реализират значителни печалби от препродажбата им.

В перспектива за сезон 2024/25 г. се очаква цените на замразените малини в ЕС да надхвърлят значително тези от последните два сезона. Забележително е, че Украйна се откроява като един от малкото регионални играчи, където въпреки понижените цени на малините, площите за отглеждане не са намалели.