Инес ЗЛАТАНОВА

Ако обмисляте да вземете студеноводни рибки за вашия аквариум, имате много възможности. Всъщност има толкова много различни видове, от които да избирате, че някои акваристи имат проблеми с богатия набор. Освен това тези видове са по-удобни за отглеждане от стандартните декоративни рибки, защото не изискват да се следи температурата на водата – един параметър по-малко, също така липсва необходимостта от инсталация на нагревател. Ето и някои представители на студенолюбивите аквариумни рибки:

1. Poecilia wingei

Малка риба, с венецуелски произход, известна още като живоносец на Endler. Те са много цветни и лесни за отглеждане, подходящи за начинаещи. Достигат дължина от 5 см. Издръжливи риби са и могат да се справят с широк спектър от изисквания за вода и местообитания. Освен всички изброени предимства са и плодовити, като често хибридизират с гупи. Що се отнася до температурата на водата, за тях е приемлив диапазон от 17 до 24°С.

2. Bloodfin Tetra

В превод от английски името на вида е „кръвопереста тетра" - рибки, които хората обичат, защото са с ниска поддръжка, красив външен вид и се разбират с голям брой други видове водни обитатели. Простата им цветова комбинация ги прави много забавни за наблюдение, особено след като ще ги държите в група. Подобно на повечето видове тетри, тези риби не са много големи и могат да живеят в резервоар с малка вместимост. Когато става въпрос за създаване на тяхното местообитание, също няма защо да се тревожите. Те могат да виреят в студена вода, различни нива на рН и разнообразие от декорации и оформления. Просто пуснете няколко растения и ще са доволни. Температурата за отглеждане е също 17–24°С. Подходящи са за начинаещи акваристи и достигат 5 см дължина на тялото.

3. Odessa Barb

Одеските барбуси са със северночерноморски произход, често пренебрегвани от сладководните акваристи. Природата им е гъвкава и издръжлива. Те могат да се справят добре в по-хладни води и щастливо ще съжителстват с множество различни приятели в аквариума. Те са съвместими и с повечето риби в настоящия списък. Докато им давате разнообразие в диетата и осигурите солидно местообитание, барбусите от Одеса ще бъдат щастливи. Можете също така да ги развъждате. Достигат 7,5 см дължина на тялото, подходящи са за отглеждане от начинаещи и изискват температура на водата 21 до 26°С.

4. White Cloud Mountain Minnow

Така се нарича риба Кардинал, сладководна и можеща да вирее при по-ниски температури. Те са вид, на който не много хора обръщат внимание, често се сравняват с неоновите тетри, тъй като изглеждат доста сходно. Те са доста достъпни, лесни за грижи и са съвместими с много различни видове риби. Можете също да ги държите в различни местообитания без никакви проблеми. Достигат дължина от 5 см и им е необходима температура на водата от 17 до 22°С.

5. Sunset Variatus Platy

Тази сладководна лъчеперка е универсална риба, която може да се справя добре при различни условия. Те са относително лесни за грижи и живеят добре в малко по-хладна вода. Това е един от най-колоритните сладководни видове - няма много риби с ярко жълт цвят, които могат да се конкурират със Sunset Variatus Platy. Ако търсите студеноводна риба, която добавя много цвят, можете да опитате тези същества. На дължина растат до 6 см, температурата на водата им трябва да е в порядъка 22–27°С.

6. Corydoras Panda

Тези средно трудни за отглеждане рибки са и много красиви, с полупрозрачната си шарка. Докато знаете техните основни изисквания, не би трябвало да имате проблеми с отглеждането на този вид сом. Те са миролюбиви, което ви дава много възможности, когато става въпрос за съжителство с други риби в един съд. Поради тази черта, панда сомовете се използват в общностни аквариуми. Достигат 5 см и предпочитат водата си да е около 20 до 25 °С.

7. Fancy goldfish

Елегантните златни рибки са популярен вид, които имат по-сложна естетика от някои от стандартните варианти. Те споделят много от същите черти като другите златни рибки, просто изглеждат различно. Тези риби са чудесни за аквариуми със студена вода, тъй като техните естествени температурни изисквания са доста ниски (достигат до 10°С). Елегантните златни рибки се разбират с много други видове и не изискват много усилия, за да бъдат здрави. Обикновено има някои специфични за видовете подробности, които трябва да знаете, но нищо непосилно.

8. Bristlenose Pleco

У нас популярни като анциструси - един от най-често срещаните видове в сладководните студеноводни аквариуми. Те имат интересен външен вид, в областта на главата и носа имат поредица от придатъци, които стърчат в различни посоки. Друга от причините тези риби да са толкова популярни е тяхната гъвкавост. Можете да ги поставите в почти всеки аквариум, с почти всеки друг вид. Достигат от 7 до 15 см дължина и живеят в температура на водата от 15 до 26 °С.

9. Rosy Red Minnow

Тези риби са много издръжливи и могат да виреят при различни условия. Те дори могат да се използват като храна за друг вид риба, ако решите. Те могат да оцелеят при температури на водата до 10°С, което означава, че можете да ги държите в резервоари без нагревател. Те не се нуждаят от нищо конкретно, когато става въпрос и за тяхното местообитание, така че можете да планирате техните приятели в резервоара. Достигат 5-7 см дължина на тялото.

10. Asian Stone Catfish

Тези малки същества са едни от популярните видове сладководни сомове, които издържат в студени аквариуми. Те са мирни, лесни за отглеждане и с очарователен външен вид. Той отчасти се дължи на малкия им размер от 3 см максимум, което ги прави подходящи и за по-малки аквариуми.

Препоръчителната температура на водата е 17 до 23°С.

Одески барбус
Одески барбус
Анциструс
Анциструс
Bloodfin тетрите имат прозрачни тела
Bloodfin тетрите имат прозрачни тела
Rosy Red Minnow
Rosy Red Minnow